Зелено кафе за здравословна алтернатива на кофеиновите напитки

Препоръчваме ви:

Зелено кафе се нарича кафето, което все още не е било подложено на термична обработка. Неговите зърна се обработват по специален метод, след като бъдат отделени от меката част на плода. Неговият вкус и аромат нямат нищо общо с тези на изпеченото кафе, което познаваме добре. Отличава се с кисел вкус и много слаб аромат, но здравословните ползи са значително повече от тези на печеното кафе. То е особено модерна съставка за отслабване и редукция на излишното тегло. Вижте повече за кафето и неговата история тук 

В химичния състав на зеленото кафе влизат желязо, калций, селен, витамини Е и С, полифеноли, пуринови алкалоиди, caffea canephora, кафеоилхинова и хлорогенова киселина, която се разпада при термична обработка при температури от 240-259 градуса.

Хлорогеновата киселина е важен елемент в матаболитния процес на растенията и същевременно има силни антиоксидантни и бактерицидни свойства. При изследвания се установява, че хлорогеновата киселина, в комбинация с кофеина, редуцира усвояването на захарта, като по този начин тя възпрепятства натрупването й под формата на мазнини в тялото. Ако бъде консумирана редовно съставката е установено, че количеството мастна тъкан може да бъде редуцирано с около 10- 30%. Според други изследвания зеленото кафе намалява риска от появата на диабет от втори тип, а също така и появата на камъни в жлъчката при мъжете.

Заради уникалните си качества зеленото кафе може да бъде използвано както за вътрешна, така и за външна употреба. То влиза в състава на редица козметични продукти и хранителни добавки. Вътрешно се консумира при симптоми на главоболие, за ободряване при умора и за понижаване на лошия холестерол. Дъбилните вещества в зеленото кафе имат нормализиращо действие върху стомаха, регулират работата на черния дроб и панкреаса. Неизпеченото кафе е добре да се консумира при високо ниво на кръвната захар и при хипертония, за разлика от напитката от печени кафеени зърна, която е противопоказна за хора с хипертония. Екстрактът от зелено кафе спомага за ускоряване на отделянето на излишни течности от организма. Под формата на козметично масло то може да се употребява за подобряване на растежа на косата и за третиране на суха и чувствителна кожа. При изгаряния и белези, зоните върху кожата могат да бъдат третирани с компреси с топло масло. Мазилата, които съдържат зелено кафе, имат положителен ефект при дерматити, псориазис и екземи. Също така то е основна съставка в очните кремове, тъй като то успява да редуцира дори дълбоките бръчки върху кожата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *