Хомеопатия при травми и повърхностни увреждания на кожата през летните ваканционни месеци

Д-р Ивелин Димитров

С настъпване на летния сезон, ваканционното настроение и игрите на открито, зачестяват травмите при децата, изгарянията от слънчевите лъчи и ухапванията от насекоми, най-вече комари. Често се случва малките да паднат и ожулят кожата на ръцете, коленете, тялото,  да ударят главата си и по-рядко да счупят кост. Следващите съвети са валидни както за децата, така и за цялото семейство.

Хомеопатично лечение при травми

Хомеопатично лечение при контузия

Хомеопатичното лекарство Arnica montana се назначава при всички видове травми, независимо дали има навяхване, счупване или кръвоизлив.

В началото се назначава в разреждане 9CH на по 5 гранули на всеки час. От втория ден може да се приема в разреждане 15CH – 30CH по 5 гранули един-два пъти дневно.

Когато има контузия без нарушаване на целостта на кожата, хомеопатичното лечение с Arnica montana e най-добре да се комбинира с ARNIGEL. Той, освен че подпомага по-бързото възстановяване на увредените тъкани, има и лек охлаждащ ефект, без при това да зацапва кожата. ARNIGEL се прилага и при обикновена мускулна умора след претоварване. Болезнените участъци се намазват с втриване два-три пъти дневно.

Хомеопатично лечение при охлузвания

При охлузвания е нарушена целостта на кожата, поради което тя често става входна врата за проникване на инфекция. Налице е и по-силна болка поради увреждането на периферните нервни влакна. Към обичайната терапия с Arnica Montana в този случай е уместно да се приложи локално HOMEOPLASMINE. Той е комбиниран хомеопатичен медикамент за локално приложение. Съдържа лекарствата Bryonia и Phytolacca decandra, които намаляват болката, както и Calendula officinalis с антисептично действие. Наранения участък се намазва два-три пъти дневно с тънък слой от унгвента.

Хомеопатично лечение при навяхване, разтягане на сухожилия, изкълчвания

В случаите, когато освен контузия е настъпило разтягане на сухожилия и ставни връзки (навяхвания, изкълчвания), към обичайното лечение с Arnica montana се добавя лекарството Ruta graveolens. Лечението с лекарството започва в разреждане 5CH или 9CH – 3×5 гранули, а от втория ден може да се премине на режим от по 5 гранули в разреждане 15СН на два приема за деня.

Когато е увредена ставната капсула и е настъпил излив в ставната кухина, болният се оплаква от силна болка при най-малкото движение. Това състояние се повлиява, като към лечението с Arnica montana и Ruta graveolens се добави и Bryonia alba 9СН по 5 гранули през час.

Хомеопатично лечение при счупвания на кости

Разбира се при фрактури на кости трябва да се проведе специализирано ортопедично лечение, което понякога може да наложи извършването на операция. Хомеопатичните лекарства се изписват, за да се ускори зарастването на костта. За целта към обичайното лечение с Arnica montana се изписват още две лекарства: Calcarea phosphorica и Symphytum officinale.

Първото лекарство способства за по-бързото образуване на костен калус. За да зарасне по-бързо периостът – тънката съединителнотъканна преграда, покриваща костта, се назначава Symphytum officinale в разреждане 5СН по 5 гранули два пъти дневно.

Много ефективна при фрактури е комбинацията от Symphytum officinale 5CH – 2×5 гранули, Ruta graveolens 5CH – 2×5 гранули, Hypericum perforatum 9CH – 2×5 гранули и OSTEOCINESINЕ 3×2 табл.

Хомеопатично лечение при черепно-мозъчни и гръбначно-мозъчни травми

При травма на главата със загуба на съзнание е необходима консултация с лекар или друг компетентен специалист, за да се изключи нуждата от специализирано неврологично или невро-хирургично лечение. Особено внимателно трябва да се подхожда с кърмачетата и малките деца, защото техните тъкани са по-податливи към травма, а формирането на черепа не е завършено.

Понякога след черепномозъчна травма, дори без наличие на установена патология на мозъка, остава продължително главоболие, нарушен сън, влошено общо самочувствие. За тези случаи е много подходящо да се приложи хомеопатично лечение с комбинацията от Natrum sulfuricum – 9CH или 15CH и Arnica montana – 9CH или 15 CH в дозировка по 5 гранули веднъж дневно от двата медикамента.

В случаите на контузия на гръбначномозъчни нерви, към лечението с Arnica montana в разреждане 15СН три пъти дневно по 5 гранули, се добавя и Hypericum perforatum 15CH, три пъти дневно по 5 гранули.

Слънчеви изгаряния

Най-важно за предпазване от слънчевото изгаряне е времето за излагане на действието на ултравиолетовите лъчи и предварителната подготовка на кожата. Слънчево изгаряне може да настъпи и след 15 минутно излагане при незащитена кожа. Болката от слънчевото изгаряне е най-силна от 6 до 48 часа след излагането, като възпалението трае от 24 часа до 3 дни, а след 3 до 8 дни настъпва излющване на увредената кожа.

Когато все пак е настъпило слънчево изгаряне, оздравителните процеси могат да бъдат стимулирани с хомеопатични лекарства.

Възпалените участъци се намазват с HOMEOPLASMINE три пъти дневно, а през устата се дават Belladonna 9СН и Apis mellifica 15СН, по 5 гранули през 1 час от двата медикамента.

Памперс-дерматит

От горещините, изпотяването на кожата, запарването и претоплянето от памперсите зачестява подсичането на чувствителната кожа на кърмачетата – така нареченият памперс-дерматит, както и подсичането в областта под мишниците, ингвиналните гънки и гениталиите при по-големите деца.

При подсичане един от основните хомеопатични монопрепарати с добър ефект е Croton tiglium 9CH 2-3 пъти по 5 гранули. При неспокойни кърмачета, спящи по корем, се предпочита Medorrhinum 9CH – 2 пъти дневно по 5 гранули, а при спокойни, жизнени и енергични кърмачета медикаментът е Sulfur 15CH или 30CH – по 5 гранули веднъж дневно.

При мокреща мацерация и насложена инфекция с микроби или гъбички се приемат Silicea 15CH, Monilia albicans 15CH и Graphites 15CH или 30CH – всяко едно по 5 гранули дневно.

HOMEOPLASMINE може да се приложи локално при увредената кожа, защото ускорява зарастването и предпазва от инфекция.

Ухапвания от насекоми

През летните месеци зачестяват ухапванията от насекоми и най-вече ужилванията от оси, пчели и комари.

Със сигурност най-широко приложение в профилактиката и лечението на ухапванията от насекоми има медикаментът Apis mellifica.

При голям оток, портокалова кожа, усещане за щипане, парене и облекчение от студен компрес след ужилване от насекоми може веднага да се започне лечение с Apis mellifica 15CH или 30СН. Ефектът на Apis mellifica се проявява бързо, но е краткотраен и поради това се препоръчва през първите 1-2 часа от ужилването по-чест прием на медикамента – през 10-15 минути по 5 гранули. При настъпване на подобрение приемите се разреждат.  

При ухапване от комари сърбежът намалява, ако се приеме Ledum palustre в разреждане 5CH или 9CH – 4 до 6 пъти дневно.

Urtica urens е хомеопатичен монопрепарат получен от коприва и показания за използването му са последващите ужилването оплаквания, наподобяващи тези от напарване с коприва, като за разлика от Apis mellifica оттокът, боцкането и паренето се подобряват от топли компреси. За целта Urtica urens се приема в 9CH – 5 гранули през 10-15 мин.  до настъпване на подобрение.

Arsenicum album 9CH 2-4 пъти дневно има приложение в случаите на ужилвания от насекоми, които са довели до парещ обрив, влошаващ се през нощта и допълнително има силна тревога и възбуда при детето.

Rhus toxicodendron 9CH или 15CH – 2 до 4 пъти дневно е препоръчителен при ухапвания от комари, бълхи и кърлежи, които водят до поява на мехурчета, изпълнени с водниста, бистра течност, разположени върху зачервена и силно сърбяща основа.

Ranunculus bulbosus 9CH или 15CH,  2- 4 пъти дневно се предпочита пред Rhus toxicodendron, ако ужилването е довело до образуването на тъмно синкави, сърбящи и парещи мехурчета с кръвенисто съдържимо.

Cantharis 9CH, 3- 4 пъти дневно е много ефикасен при ужилвания, довели до образуване на големи, парещи и сърбящи мехурчета със склонност към сливане.

Разчесването на мястото на ужилването може да доведе до неговото инфектиране и в тези случаи освен към гореизброените медикаменти може да се прибегне до хомеопатични медикаменти за повлияване на инфекцията като Mezereum 9CH, Pyrogenium 9CH и Rana bufo 9CH – 3-4 по 5 гранули.

Все повече родители се убеждават в бързият ефект и безвредността на хомеопатичните медикаменти и търсят предимно хомеопатична помощ за своите деца във всеки един от гореизброените случаи.

 

Д-р Ивелин Димитров, тел. 0889704485

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *