Анасон срещу болести на дихателната система

Ансонът, Pimpinella anisum, представлява едногодишно тревисто растение, което е от семейство Сенникоцветни. За негова родина се смятат Южна Европа и топлите области на Азия. На територията на България растението се отглежда в Чирпанско, Бургаско и Хасковско. За него се говори в съчиненията на Диоскорид и Плиний Стари още през 1 век и е най-често срещано лечебно растение в списъка на Карл Велики за култивиране на лечебни билки.

В плодовете на анасона се откриват захари, мазнини, холин, витамини С и Р, кумарини, микриелементи калций, желязо, фосфор, натрий, калий,цинк, селен, мед, манган и магнезий. Те съдържат до 6% етерично масло, което съдържа основно анетол и малки количества анизалдехид, анозова киселина, анизкетон, метилхавикол и анизалдехид. Важно е да се знае, че ако анасонът не се съхранява правилно, етеричното масло става отровно, защото анетолът димеризира в двуанетол. За последния се предполага, че има естрогенни свойства. Именно поради тази причина анасонът трябва да се съхранява на тъмно и хладно. В 100 грама анасоново семе се съдържат 17.6 белтъчини, 50.02 въглехидрати, 16 мазнини и 340 калории.

Анасонът се използва най-често като средство за лекуване на болестни състояния на дихателната система. Под формата на отвара билката се използва в лечението на различни видове кашлици. Чаят ефективно спомага за отделяне на бронхиалните секрети и отпушване на запушения нос. Анасонът може да се прилага при ларингит, фарингит, бронхиална астма, ангина и хроничен бронхит. В народната медицина билката се препоръчва при заболявания на стомашно-чревния тракт като ентероколит, метеоризъм, гастрит и болезнени колики. Растението стимулира апетита и процеса на храносмилане. Има антибиотично и дезинфектиращо действие, заради които може ефективно на предпазва организма от инфекциозни болести. Билката може да се използва при заболявания. които засягат отделителната система, като инфекции на пикочните пътища и камъни в бъбреците. Тя е известна с качествата си на афродизиак и също така се използва при кърмачки за стимулиране на млечната секреция. Етеричното масло прави билката добро потогонно средство. Натуропатите смятат, че анасонът трябва да се приема от хора, които страдат от главоболие, отоци и циреи. Чаят от анасон действа успокояващо на нервите и се препоръчва на хора, които имат проблеми със заспиването и съня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *