Малария

Маларията представлява заболяване, което се причинява от паразити от род Плазмодиум. Болестта е характерна предимно за областите със субтропичен и тропичен климат. До средата на 20-ти век се е срещала и в България, а днес заболяването може да се появи от човек, който го е пренесъл от район с голяма честота на заболяването. Виновникът за неговото възникване се предава от ухапване от комар от рода Anopheles. Въпреки огромните усилия, които се полагат за ликвидирането на заболяването, все още около 250 милиона души се разболяват годишно, като 1 милион от случаите са с фатален завършек. По-голямата част от засегнатите са деца на възраст под 5 години. Маларията е едно от заболяванията, което съпътства хората от 50 000 години.

Заболяването започва да се проявява първо с болки във връзките, повръщане, треперене, анемия и висока температура. Първоначалните симптоми се проявяват цикличен характер и се появяват на всеки 2 дни. Заболяването протича през 2 фази, първата е екзоеритроцитна, а втората е еритроцитна. По време на първата фаза се възпалява черният дроб, а при втората се увреждат червените кръвни телца. Когато комарът ухапе гостопремника, спорозоитите попадат в неговия кръвен поток и се насочват в посока на черния дроб. В него те се размножават от 6 до 16 дни. В този диапазон от дни не се проявяват никакви симптоми на заболяването. През това време се образуват хиляди мерозоити, които в определен момент разкъсват клетката на гостоприемника и попадат в кръвта. Тук те се свързват с еритроцитите, като ги използват гостоприемник. През определен период от време клетката се разкъсва и от нея се освобождават нови мерозоити. Този процес има цикличен характер, който е отговорен за цикличността на симптомите.

Диагнозата на заболяването се поставя след извършването на лабораторни изследвания. Прави се макроскопско изследване на нормална кръвна натривка и до 10 пъти по-наситена. При двата метода се използва оцветяване по метода на Гимза. Допълнително се извършват серологични изследвания, също така се установява колко време е прекарал страдащият от заболяването в ендемичен за маларията район. Лечението на заболяването се извършва с 4-аминохинолони като Chloroquine, Arthrochin, които се прилагат по индивидуална схема. Допълнително могат да се прилагат хинин, сулфонамиди, а в по-редки случаи антибиотик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *