3 тайни за здрав мозък

На всеки се е случвало по време на разговор да не може да си спомни думата, която иска да каже, въпреки че е на върха на езика му. В повечето случаи няма за какво да се притесняваме, но с напредването на възрастта това може да е симптом на заболявания на нервната система като болест на Алцхаймер и деменция. За щастие има много лесни начини, с които може да запазите функцията на мозъка си нормална. Подобно на всички други органи, мозъкът реагира при прилагане на въздействие върху него. И то не само умствено, но също емоционално въздействие, но той реагира добре също на диети и упражнения.

Ако искате мозъкът ви да изпълнява своята работа нормално, консумирайте храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, като например риба, ленено семе, сурови ядки и семена, тренирайте редовно и се движете, но не забравяйте релаксацията.

1. Полезни храни и добавки за мозъка
Един от най-големите врагове на мозъка е оксидативният стрес, който се причинява от излишните свободни радикали. Те се генерират от отровите, заболяванията, стреса, метаболитните процеси и физическите упражнения. Свободните радикали изпълняват ролята на „лошите“, като крадат от клетките това, от което се нуждаят. Когато се увеличи тяхната концентрация се създава каскада от възпалителни реакции, които могат да увредят ДНК на клетката.

Антиоксидантите са тези, които могат да помогнат, като блокират този процес на окисление. Хубавата новина е, че те могат да се открият в много храни, билки и добавки. Боровинките са един от най-богатите източници на антиоксиданти, за които е доказано, че защитават невроните от оксидативния стрес. Други източници на тези ценни за човека вещества са боб, чай, ябълки, сливи, малини. Билки и подправки като градински чай, розмарин, джиджифил и куркума изобилстват от антиоксидантни съединения, които се борят с вредите, които свободните радикали нанасят върху клетките и тъканите.

Консумирайте храни с повишено съдържание на омега-3 мастни киселини, като например риба, ленено семе, сурови ядки и семена, Те не само се грижат за нормалната сърдечна функция, но редуцират признаците на стареене в мозъка. Консумацията на храни, които съдържат витамин Е води до подобрение на когнитивното здраве, тъй като съставката е мощен антиоксидант, за който е установено, че може да помогне на пациентите за възстановяването след прекаран инсулт.

Въпреки че витамин Е се смята за мощен антиоксидант, вещество с името хоникилол е още по-ефективно. То се извлича от кората на магнолията и се счита за 1000 пъти по-силно. Неговите молекули са толкова малки, че то се абсорбира лесно и дори може да премине през кръвно-мозъчната бариера. Куркуминът е друга важна съставка и се съдържа в куркумата, като повлиява положително невроните и подобрява паметта ви.

2. Упражнения
Много изследвания са показали, че съществува тясна връзка между тренировките и подобряването на мозъчните функции. Проведено е изследване, което показва, че жените над 65 години могат да забавят своя когнитивен упадък само с 30-минутна разходка, която правят ежедневно. Със стареенето на клетките движението се превръща в още по-важна част от превенцията на мозъчната дегенерация.

3. Медитация
Учени от Калифорнийския университет са установили, че медитацията стимулира процес, при който се променя мозъчната архитектура. Това става, като се стимулира нагъването на кората на мозъка. Това води до подобряване на способностите на мозъка да запомня нова информация, да се концентрира и да взима решения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *