Само 25 процента от българките кърмят бебетата си повече от половин година

През изминалата седмица министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева посети университетска АГ болница „Майчин дом“ в рамките на Световната седмица на кърменето. Министърът с тревога съобщи, че според проучвания едва 15% от майките кърмят децата си до 1 година след тяхното раждане. Според проведено национално проучване 84% от майките кърмят своите бебета само през първия месец, а след шестия месец само ¼ от майките продължават да кърмят децата си. Д-р Андреева изяви своето учудване от малкия брой кърмещи жени, тъй като през последните няколко години са провеждани много информативни кампании за ползите от кърменето по отношение на здравето на бебетата.

По време на срещата здравният министър отново припомни, че кърменето осигурява близост между детето и майката, която е от съществено значение за оформянето на психологията на децата. Д-р Андреева каза още, че кърмата има уникален химичен състав, който изпълнява не само ролята на храна за бебетата, а и на техен естествен имунизатор срещу много бъдещи заболявания. Тя не може да бъде пълноценно заменена с никакви алтернативи. От министерството на здравеопазването съобщиха, че е създадена работна група, която да подготви създаването на патронажни центрове. В тях обучени медицински сестри и акушерки ще помагат на майките да кърмят своите деца за по-дълго време. Очакванията са още тази година да бъдат постигнати първи резултати в тази насока.

Кърменето е най-полезният и същевременно безплатен и приятен начин за хранене на бебето. За да бъде то дълготрайно и безпроблемно, то трябва да се извършва правилно. В първите дни от кърменето, в продължение на около 7 дни, може да се поставят топли кърпи върху гърдата, от която ще суче бебето. Топлината спомага за разширяване на каналите, което означава, че млякото ще достигне по-лесно до бебето. Световната здравна организация препоръчва детето да се кърми до края на втората година от раждането му. В България тази препоръка се спазва от много малко жени. Най-честата причина за отказване от кърмене е неговото неправилно извършване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *