5 тайни на децата, които рядко се разболяват

Препоръчваме ви:

Може би се чудите защо съседското дете сякаш никога не се разболява, а вашето дете хваща всеки грип и по няколко настинки всяка година. Чудите се дали не пие нещо или може би родителите му знаят нещо, което вие не знаете. Вижте няколко тайни на децата, които рядко се разболяват и проверете дали вашето дете ги спазва или има някои навици, които го разболяват.

Пази ръцете чисти

Редовното измиване на ръцете редуцира значително опасността от заразяване с вируси, тъй като децата често пипат замърсени повърхности и след това пипат лицето си. Особено важно е измиването за предпазване от респираторни и стомашни заболявания. Научете детето си да си измива ръцете преди хранене, след като посети тоалетната, както и след като се върне вкъщи от училище или игра. Тайната е да търкат ръцете си със сапун поне 20 секунди, а след това да изплакнат добре с топла вода. Не е необходимо да използвате антибактериални сапуни, тъй като те могат да съдържат агресивни съставки. Обикновените сапуни убиват почти всички микроби.

Бъди активен ежедневно

Проучвания показват, че редовните упражнения, тренировки и движение, без те да са твърде натоварващи, редуцират с до 50% опасността от заразяване с настинка и грип. Движението подсилва имунната система и активира циркулацията на клетките – воини.

Спи достатъчно

Сънят е много важен за детското развитие и за укрепване на имунната система на детето. Недоспиването може да удвои рисковете от хващане на грип или настинка от малчугана. Бебетата се нуждаят от средно 14 часа сън, а децата до 6 години имат нужда от поне 11 часа.

Не докосвай лицето си с ръце

Вирусите и бактериите обикновено влизат в тялото през лигавичната тъкан на устата, носа и очите. Така че когато детето пипне замърсена повърхност и пипне лицето си, то прехвърля вредните бактерии върху него и може да се зарази по-лесно. Тъй като никога не се знае какво е пипало детето преди това, най-добре е да го научите да държи ръцете си далеч от лицето си по всяко време, а когато киха и кашля да го прави в ръкава на дрехата си, а не в ръката си.

Храни се здравословно

Здравословното хранене заслужава да се каже като част от тайните на здравото дете, макар че повечето родители са наясно с това колко е важно храненето за здравето на деца и на възрастни. Плодовите и зеленчукови храни, достатъчно вода, протеини и пълнозърнести храни могат да направят чудеса с детското здраве и да повишат имунитета, така че организмът сам да се бори с вируси и бактерии, вместо да трябва да тъпчете детето с лекарства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *