8 неща, които не трябва да правите преди сън

Препоръчваме ви:

Всички сме наясно с ползите от здравословния сън и как се отразява безсънието. А то може да е породено от стрес и от някои наши вредни навици. Има неща, които способстват добрия сън, а също неща, които му вредят. Вижте какво не трябва да правите преди сън, ако искате да спите добре и да се събуждате бодри и изпълнени с енергия от сутринта.

1. Упражнения

Не е нужно да зарязвате упражненията в късния следобед, например след работа, тъй като те могат да способстват за по-здрав сън. Трябва обаче да забравите за късните тренировки поне 3 часа преди да си легнете, тъй като те могат да активират нервната система и да ви докарат безсъние. Това се дължи на факта, че тренировките повишават телесната температура, което пречи на съня.

2. Гледане на телевизия и в интернет
Според много проучвания гледането на телевизия и в интернет пречи на тялото в процеса на релаксация и заспиване. Това вероятно се дължи на ярката светлина от екраните, която дразни нервната система и пречи на производството на мелатонин.

3. Гореща вана или душ

Също както тренировките, горещата вана е добро средство за запиване, освен ако не се използва твърде близо до часа на лягане. Отново проблемът е в това, че се повишава температурата на тялото, тъй като в процеса на заспиване тя се понижава.

4. Твърде много течности
Кофеинът и алкохолът са ясни врагове на добрия сън, но консумацията на всякакви течности може да затормози отделителната система и да прекъсне съня, за да отидете до тоалетната посред нощ. Това обаче на значи, че трябва да си лягате жадни, а че не трябва да пиете твърде много течности преди сън.

5. Работа
Домашните и задълженията преди лягане натоварват нервната система, затова те могат да почакат до сутринта. Активността на мозъка в тази насока не е много добра идея точно преди сън, тъй като вероятно ще ви докара часове въртене в леглото.

6. Четене на книги с напрежение

Релаксиращото четиво е приятел на съня, но книгите с ужаси и криминалетата не са добра идея за вечерта. Освен това интригуващото четиво обикновено стимулира мозъка, което дразни нервната система и пречи на съня.

7. Гушкане с животни
Можете да се отдадете на релаксиращо гушкане с животното вкъщи, но не му позволявайте да спи при вас, тъй като дори малкото животно заема пространство в леглото и може да наруши с движенията си съня ви.

8. Спорове и кавги

Вечерта не е най-подходящото време за спорове и кавги, особено преди сън. Знаете, че не е добре да си лягате ядосани, както за отношенията ви, така също за съня, който може да се наруши от стреса. Изяснете се преди да легнете, тъй като тялото е създадено така, че да е в будно състояние по време на опасност и стрес. Затова ядовете преди сън могат да ви докарат недоспиване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *