Антибактериални и противовирусни средства

Препоръчваме ви:

Макар да помагат, лекарствата срещу грип и настинка могат да увредят организма, затова трябва да се пият само, ако е наложително. За сметка на това можете да ги замените с билки и храни, които имат антибактериални и противовирусни свойства. Те са полезни и имат по-малко странични ефекти. Някои от тях могат да се пият без особено внимание, но други трябва да се дозират внимателно.

Антибактериални билки

Невен, Calendula officinalis
Невенът помага за зарастване нарани и срещу стомашни болки, а освен това може да лекува инфекции. Можете да употребявате билката на отвара, на тинктура или на мазило, за да я нанасяте външно. Билката няма странични ефекти.

Канела, Cinnamomum verum
Канелата загрява тялото, подпомага храносмилането и регулира кръвната захар. Освен това тя има антибактериални свойства. Канелата може да се приема на чай, да се включи в храната или да се втрива като масло в кожата в комбинация с бадемово масло.

Карамфилче, Syzygium aromaticum
Подправката има аналгетични свойства, а маслото й може да убие лошите бактерии в гастро-интестиналния тракт. Можете да пиете чай с добавени карамфилчета, а ако използвате маслото, винаги го комбинирайте с базово масло.

Чесън, Allium sativum
Може би най-силният антибактериален агент сред храните и подправките, чесънът съдържа съставка алицин, която убива микробите и бактериите. Той е по-ефективен дори от пеницилина. Използвайте го вместо антибиотик, когато е възможно, тъй като чесънът няма техните странични ефекти. Ако имате заболяване на храносмилателната система, не яжте чесън на гладно и не прекалявайте.

Ехинацея, Echinacea angustifoli
Ако консумирате екстракт от билката в началото на настинка или грип, тя може значително да забърза лечението. Тя е най-ефективна на тинктура, ако се взима за по-дълго време. Ако имате автоимунно заболяване, не взимайте билката.

Корени от лечебна ружа, Althaea officinalis L.
Освен че облекчава болката, лечебната ружа успокоява възпалението, омекотява и заздравява. Тя съдържа танини, които се борят с бактериите в уринарния тракт. Можете да пиете корените от лечебна ружа на чай.

Брадат лишей, Usnea barbata
Брадатият лишей има антибактериално и противогъбично действие. Той е моен антибиотичен агент, като често се употребява за лечение на уринарния тракт, срещу инфекции на спрептококи и стафилококи, срещу респираторни и синусни инфекции, както и срещу гъбични инфекции. Най-добре е да употребявате билката на тинктура, но трябва да се посъветвате с лекар, ако сте бременна.

Мечо грозде, Arctostaphylos uva-ursi
Обикновено се употребява на тинктура или на капсули за лечение на уринарни инфекции, тъй като съдържа съставки, които са ефективни срещу най-често срещаните бактерии в уринарния тракт. Тъй като е силно лекарство, билката не бива да се употребява за повече от 2 седмици. Освен това не трябва да се употребява от деца, от бременни и от хора с бъбречни болести.

Бял равнец, Achillea millefolium
Билката спира бързо кръвотеченията, а на чай може да се употребява срещу инфекции на уринарния тракт и на женската полова система. Да не се използва от бременни.

Противовирусни билки

Корен от астрагал, Astragalus membranaceus
Билката активира имунната система и се бори с вирусите. Най-добре е да се пие на капсула, на тинктура или като подправка в храната, особено като превенция срещу болести в студените месеци. Избягвайте билката, ако вече сте болни.

Котешки нокът, Uncaria tomentosa
Антибактериална, противогъбична и противовирусна билка, която активира имунната система срещу болестите. Можете да я взимате на капсули, на тинктура или на чай, но не по време на бременност.

Червена боровинка, Vaccinium macrocarpon
Много добре действа срещу инфекции на уринарния тракт, тъй като овлажнява стената на пикочния мехур. Освен това боровинката е пълна с антиоксиданти и затова се бори с вирусите, като подсилва имунитета.

Бъз, Sambucus nigra
Бъзът може да се употребява като лечебна съставка срещу вирусни инфекции по време на настинка и грип. Стимулира циркулацията и пречиства с потене. Сиропът от зъб е особено ефективен. Всички части на растението са отровни и не трябва да се консумират без необходимата обработка.

Джинджифил, Zingiber officinale
Антивирусна и антибактериална съставка, която можете да консумирате с храната или на чай, в прясно или в изсушено състояние. Редуцира времето за излекуване от настинки и грип.

Маточина, Melissa officinalis
Маслото от билката има антивирусни свойства, а от листата й можете да пиете чай, който успокоява болките в стомаха. Да не се употребява по време на бременност.

Листа от маслина, Olea europaea
Можете да лекувате грип, настинка и херпес. Билката може да се консумира на тинктура, на чай с мента или на капсули. Избягвайте по време на бременност.

Риган, Origanum vulgare
Подправката се бори с вирусите и бактериите, особено ако се употребява под формата на масло. Комбинирайте с базисно масло, за да не раздразни кожата или пийте под формата на капсули.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *