Профилактични прегледи на сърцето в София на 29 септември

На 29 септември е Световният ден на сърцето, а във връзка с неговото отбелязване МБАЛ Софиямед ще проведе безплатни кардиологични изследвания от 9:00 до 16:00 часа. Желаещите пациенти ще бъдат подложени на безплатни кардиологични изследвания, които включват измерване на кръвното налягане и електрокардиограма. След това пациентите ще бъдат консултирани от специалисти за това как да се избегнат сърдечно-съдови заболявания и при какви симптоми пациентът трябва да потърси лекарска помощ.

През последните 40 години медицината постигна може би едно от най-големите постижения в науката при лекуването на исхемичната болест. Тези постижения се дължат на това, че са установени рисковите фактори за появата на заболяването и може да се прилага редовна профилактика. Също така голямо постижение е прилагането на ефективно медикаментозно лечение с бета блакери и на вторична профилактика с аспирин и други препарати. И не на последно място това е големият брой проучвания относно ползата от ранната диагностика и навременното лечение на заболяването за по-лесното излекуване на пациентите.

Специалистите кардиолози съветват хората да се подлагат веднъж годишно на профилактичен преглед, като се започне от 50-годишна възраст при жените и 45-годишна възраст при мъжете. Естествено, по преценка на кардиолога, честотата на прегледите може да се промени в зависимост от индивидуалния рисков профил на пациента. Ако при пациент има наличие на повече от 2 рискови фактора за исхемична болест на сърцето е необходимо да се прави ежегодно изследване на липиден профил, ЕКГ и други специфични изследвания. Всеки пациент, който е предразположен към сърдечно-съдови заболявания трябва да коригира максимално рисковите фактори, а те са контролиране на диабета, на кръвното налягане, спиране на тютюнопушенето и поддържане на физическа активност.

Исхемичната болест на сърцето има 3 основни форми, нестабилна стенокардия, хронична коронарна болест и миокарден инфаркт. Основният симптом на заболяването е задушаваща болка зад гръдната кост. Тази болка се характеризира с продължителност от 5 до 10 мин. Ако гръдната болка е много силна, продължава повече от 20 минути и е придружена от други симптоми, като гадене, повръщане и загуба на съзнание, трябва да се потърси лекарска помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *