Понижете кръвното налягане без лекарства

Препоръчваме ви:

Високото кръвно налягане е много често срещано болестно състояние, особено в по-напреднала възраст. За съжаление, за да се понижи до нормални стойности, трябва да се пият ежедневно лекарства, които да го контролират. Има обаче естествени начини, с които можете да редуцирате високите стойности на кръвното налягане. Преди да пробвате някой от тях обаче задължително се консултирайте с кардиолог, особено ако стойностите ви са доста високи.

Чесън
Според някои проучвания чесънът може да спомогне за понижаване на систолното и диастолното артериално налягане. Този факт се дължи на това, че антиоксидантите, които се съдържат се в чесъна, унищожават свободните радикали, които са виновници за увреждането на клетъчните мембрани. Зеленчукът може да се набави с храната или като хранителна добавка. Той трябва да се използва предпазливо, защото може да увреди стомаха и да намали концентрацията на кръвната захар, а в комбинация с други лекарства може допълнително да увеличи риска от кръвотечение.

Калий
Калият спомага за поддържане на ниско кръвно налягане, като балансира клетъчните функции в организма. Освен това минералът има положително влияние върху функциите на нервната система. Най-добрият вариант за приемане на калий е с храната. Много добри източници са бананите, портокалите, картофите, спанакът, копърът, пъпешът, доматите и броколите. Ако решите да приемате калий под формата на хранителна добавка, първо се консултирайте с кардиолог, тъй като приемането на прекомерни дози калий може да предизвика нежелани ефекти, като стомашно разстройство, повръщане и диария. Високите нива на калий могат да предизвикат сърдечна аритмия.

Подправки вместо сол

Като цяло солта е полезна за организма, за да могат да функционират правилно процесите в него. Но когато нейната консумация е 3- 4 пъти повече от дневната доза, това вече е проблем. Установено е, че високата консумация на сол е свързана с появата на сърдечно-съдови заболявания. Голяма част от солта, която се приема, идва от полуфабрикатите. За да намалите приема на сол, подправяйте храната с билки и лимонов сок. Избирайте продукти с ниско съдържание на натрий и се старайте да консумирате повече пресни зеленчуци.

Медитация
При стресови ситуации дишането става бързо и плитко. Увеличава се сърдечната честота и кръвоносните съдове се свиват. С медитация този стрес се освобождава и съзнанието се отпуска. Въпреки малкото изследвания, които са проведени в тази област се предполага, че медитацията в продължение на няколко месеца, по 2 пъти на ден, може да спомогне за понижаване на кръвното налягане.

Тренировки и разходки

Редовните тренировки водят до укрепване на сърцето, което означава, че то ще изпомпва кръвта по-ефективно. Това означава по-малко напрежение или натиск върху кръвоносните съдове. Редовната физическа активност, дори да се състои само от ежедневни разходки, спомага за запазване на здравословно тегло, подобрява нивата на холестерола в кръвта, повишава енергията и спомага за по-добър сън. Консултирайте се с лекар какви упражнения са подходящи за вас. Започнете бавно, с малки стъпки, правете разходки редовно и всеки път увеличавайте изминато разстояние, без да се претоварвате. Можете да започнете да тренирате пилатес, йога или тай чи.

Поддържайте здравословно тегло
Това е най-доброто нещо, което можете да направите, за да спомогнете кръвното налягане да се стабилизира по естествен път. Свалянето дори само на няколко килограма повлиява положително върху кръвното налягане. Консултирайте се с лекар за това колко калории се нуждаете да приемате дневно. Започнете да правите умерени упражнения и да консумирате повече свежи и пълнозърнести храни. Премахнете или чувствително намалете млечните и животинските продукти от ежедневната си диета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *