5 рецепти срещу възпалено гърло

Препоръчваме ви:

Каквато и да е причината болките в гърлото, те могат да направят живота ви много неприятен, особени ако ви се налага да говорите много или болките станат хронични.  Най-честите причини за болки в гърлото са алергиите, бактериалните и вирусните инфекции, както и прашният въздух , ниската влажност на въздуха в затворена стая и пушекът от печка или камина. Обикновено вирусните болки в гърлото се развиват бавно, в продължение на няколко дни, като болките са сравнително слаби. При бактериална инфекция са налице силни болки в гърлото, затруднено преглъщане и треска. За щастие това болестно състояние реагира изключително добре на лечение с природни средства. Те не само ще облекчат болката и дискомфорта, но също така ще намалят възпалението в гърлото. Ето 5 натурални средства, които могат да спомогнат за облекчаване на болките в гърлото.

1. Цинк
Приемайте по 1 таблетка цинк за смучене със съдържание 13 милиграма от съставката, на всеки 2 часа, докато симптомите на възпалено гърло отминат. Това лечение трябва да продължи не повече от седмица. Според проучване консумацията на цинк ускорява процеса на оздравяване. Прекаленото количество цинк обаче, повече от 50 милиграма дневно, може да компрометира работата на имунитета, затова не трябва да се приема дълго време.

2. Витамин С
Вземайте по 1000 мг витамин С по 3 пъти на ден. Независимо кой е виновникът за появата на възпалението, този витамин ще спомогне за неговото лечение, като стимулира работата на имунната система и се бори с инфекцията. Ако получите диария, намалете дозата на витамина или започнете да си го набавяте с храната, вместо с хранителни добавки.

3. Ехинацея
Приемайте по 200 мг ехинацея под формата на капсули, по 4 пъти на ден. Тази билка има антибактериални и противовирусни свойства, затова можете да разчитате на нея да ускори процеса на оздравяване. Можете да я приемате и на тинктура.

4. Чесън
Чесънът е чудесна добавка в диетата, тъй като притежава много силно антисептично и антибактериално действие, благодарение на съдържащите се в храната фитонциди. Приемайте по 400- 600 милиграма чесън под формата на капсули, по 4 пъти на ден, или хапвайте суров чесън с храната.

5. Пчелен мед
Медът отдавна се използва като лекарство за възпалено гърло. Той има антибактериални свойства, които спомагат за по-бързото оздравяване на лигавичната тъкан. Освен това той намалява подуването и дискомфорта в засегнатите тъкани. Добавете няколко супени лъжици мед в чаша топла вода или билков чай. Пробвайте с комбинация от сока на половин лимон, мед и топла вода, или посмучете лъжичка мед.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *