Подсилете имунитета на детето за по-малко болести

Препоръчваме ви:

Настинките и грипът са част от ежедневието на всяко дете, особено през студените месеци. Положението се влошава, ако то ходи на ясла или детска градина, където контактува с много деца, някои от които са болни. Вие обаче имате няколко скрити коза, които могат да ви помогнат да редуцирате броя на дните на боледуване. Децата, които имат от малки по-слаб имунитет, са много по-податливи на всякакви микроби, вируси и други микроорганизми. Вашата задача е да създадете у детето здравословни навици, които ще дадат на имунната му система силен тласък.

Повече плодове и зеленчуци
Морковите, зеленият фасул, портокалите и ягодите са сред най-полезните за имунната система храни, тъй като съдържат фитонутриенти, каротиноиди и витамин С. Те повишават производството на бели кръвни клетки, които се борят с инфекциите в тялото. Изследванията показват, че диетата, която съдържа повече фитонутриенти, повишава защитните сили на организма.

Увеличете времето за сън на детето
Изследване, което е проведено сред възрастни хора показва, че лишаването от сън може да направи организма по-податлив на заболявания, като намалява имунните клетки, които унищожават вирусите и микробите. Малките деца и подрастващите са още по-податливи, когато не спят достатъчно. Бебетата се нуждаят от 18 часа сън на ден, малките деца – до 12- 13 часа, а малко по-големите – до 10 часа.

Не спирайте отрано да кърмите бебето
В кърмата се съдържат много готови антитела и бели кръвни клетки, които бебето може да използва за защита. Тя предпазва от ушни инфекции, алергии, диария, пневмония, менингит и инфекции на уринарния тракт. Проучвания показват, че кърмата може да подсили развитието на мозъка на бебето. Коластрата е особено богата на антитела. Лекарите препоръчват да се кърми в продължение поне на 1 година.

Тренировка
Изследвания показват, че физическите упражнения увеличават броя на антителата в организма. За да можете да научите децата да тренират редовно любимото си занимание, трябва да бъдете добър модел за подражание. Карайте заедно колело или кънки, играйте баскетбол или тенис, или се правете семейни екскурзии.

Научете децата да спазват хигиена
Борбата с микробите включва не само повишаване на имунитета, но и спазването на добра хигиена. Научете децата да си мият ръцете редовно със сапун, като ги търкат добре в продължение поне на 20 секунди. Обърнете особено внимание на спазването на хигиена преди и след всяко хранене. Когато сте навън носете мокри кърпи за почистване на ръцете и научете детето да не си пипа носа, устата и очите с ръце.

Спрете цигарите
В цигареният дим се съдържат над 4000 токсина, които унищожават много полезни съставки в организма. Децата са по-чувствителни спрямо цигарения, защото те дишат по-бързо и тяхната система за детоксикация е по-малко развита. Затова спрете цигарите или не пушете никога вътре в дома си, за да не бъдат децата жертва на пасивното пушене. Освен това отровите могат да останат в тъканите и да увредят здравето.

Внимавайте с антибиотиците
Приемането на антибиотици, когато детето има настинка или възпалено гърло обикновено е лоша идея. Антибиотиците лекуват само заболявания, които са причинени от бактерии, а всъщност по-голяма част от детските болести са причинени от вируси. Затова бъдете особено внимателни, когато давате на детето си антибиотични препарати и никога не ги самоназначавайте. Ако се налага се допитайте до няколко специалисти, които да кажат има ли наистина нужда от агресивни лекарства. Освен това винаги давайте заедно с тях пробиотици, които да регулират чревната флора на детето ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *