Националната програма за орална профилактика обхвана 50 хиляди деца

От 3 години на територията на България работи Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 годишна възраст. Наскоро на форум, който бе организиран в София, изпълнителите на тази програма – Министерството на здравеопазването и Българският зъболекарски съюз, отчетоха, че за 3 години са постигнали резултати от 160 000 силанизирани постоянни дъвкателни зъби, на повече от 50 000 деца. Целта на програмата е около 50% от децата на 6 години и 70% от 12-годишните деца да нямат кариес на постоянните зъби. Цел на програмата е минимум 80% от подрастващите да нямат изваден зъб до навършване на пълнолетие. Стоматологичните специалисти споделиха, че България е една от държавите, която отделя в пъти по-малко средства за дентално здраве, в сравнение с много други държави, а това има отрицателен ефект върху населението във всички възрасти.

Силантите представляват вид цимент, с който се запълват неравните повърхности на зъбите. Те предпазват зъба от вредното влияние на напитките и храните. Предимно се поставят силанти на дъвкателните зъби – пети, шести и седми. Поставянето на силанти е профилактична мярка и поради тази причина не се поставят на зъби, които вече имат кариес. Те се поставят предимно на деца в ранна детска възраст, тъй като техните зъби са слабоустойчиви на агресивното действие на околната среда. В продължение на 4 години след излизането на зъба, неговата минерализация е много слаба и той лесно може да получи кариес. Най-рискови са годните между 6 и 14-годишна възраст, защото всеки зъб пониква по различно време, а освен това състоянието на устната кухина през този период е много деликатна и лесно ранима.

Процедурата по поставяне на силантите е същата като при поставянето на пломба. Всеки зъб се полира с паста и четка, след което се поставят силанти и се изпичат с лампа. Веднага след края на процедурата детето може да консумира храни и течности. Поставянето на силанти може да стане върху временни и постоянни зъби – тя гарантира на 100%, че няма да се образува кариес по дъвкателните повърхности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *