6 натурални алтернативи на антибиотиците

Препоръчваме ви:

В студените месеци обикновено боледуваме по-често. И макар че никога не бива да пренебрегваме съветите на лекарите, можем да заменим част от лекарствата с полезни билки и храни. Те не могат да помогнат, когато боледуваме сериозно и трябва да пием антибиотици, но можем да ги употребяваме профилактично срещу болести и при не толкова сериозни простудни заболявания. Така можем да си спестим куп болести и отрови, които вкарваме със силните лекарства.

Масло от риган
Наричат ароматното масло от риган „крал на натуралните антибиотични съставки“, тъй като качествата му са доказани от множество изследвания. Разбира се неговото действие може да варира. Избягвайте продукти с неясен произход, тъй като те могат да съдържат масло от майорана, а не от риган. Най-силни са съставките в дивия риган, който обаче обикновено се бере в доста сурови условия. Всъщност точно тези условия са причина за силната потентност на билката по отношение на антибактериалните съставки, тъй като тя се нуждае от повече фитохимикали, за да оцелее в тях. Според проучвания маслото от риган убива до 96% от пневмококовите бактерии и до 92% от стафилококовите, протео- и найсерия бактериите. Някои бактерии найсерия причиняват заболявания като гонорея и менингит, протеобактериите обикновено са причина за инфекции на храносмилателната система, а стафилококите са виновник за някои разновидности на хранително отравяне. Маслото от риган унищожава 83% от стрептококите и почти 80% от ентерококите, които причиняват болка в гърлото, скарлатина, ревматична треска, цистит, анорексия и инфекция на раните.

Екстракт от листа от маслина
Екстрактът от маслинени листа има антивирусни и антибактериални свойства, което го прави особено подходящ за лечение на състояния, при които не е напълно ясен произходът на инфекцията. Съставката има силно действие срещу широк спектър от микроорганизми, а освен това действа срещу състаряващите клетките свободни радикали в кръвта. Друга подобна съставка е маслото от чаено дърво – тя се извлича от листата на австралийско растение и има невероятни антибактериални свойства. Екстрактът не бива да се приема вътрешно, но външно действа невероятно срещу кожни раздразнения, пърхут и акне.

Чесън
Не само полезна, но и вкусна алтернатива на антибиотика. Чесънът дължи силните си антибактериални, антивирусни и противогъбични качества на фитонцидите. Това са летливи вещества, които убиват вредните микроорганизми за кратко време. Те могат да се открият още в лука, в боровата смола и в други храни и билки. В чесъна се съдържат серни съставки, от които най-известен е алицин. Тези фитонутриенти подсилват имунната система и унищожават вредните бактерии в червата. Тъй като фитонцидите са много силни като действие, с тях не бива да се прекалява, за да не раздразните стомаха и червата си. Най-добре е да консумирате чесъна суров, тъй като горещината унищожава фитонцидите.

Зелен чай
Една от активните съставки на зеления чай е епигалокатехин галат, EGCG, която се смята за полезна в борбата с някои бактерии в устната кухина. Разбира се зеленият чай има още много полезни свойства, като например антиоксидантно действие, но тази съставка предпазва зъбите от кариес и заздравява венците.

Подправката карамфилче и нейното масло
Подправката е вероятно най-прочутата съставка срещу зъбобол, тъй като съдържа активни противобактериални и обезболяващи компоненти. Освен това карамфилчето може да се употребява срещу диария и проблеми с гъбичките. Основна съставка е евгенолът. Маслото от подправката може да се употребява разредено за хигиена на устната кухина и срещу кожни заболявания.

Суров пчелен мед
Суровият пчелен мед съдържа множество противовъзпалителни и противогъбични съставки, затова освен вкусен, той е полезен за здравето. Можете да го използвате вътрешно и външно, срещу настинки, грип и дори като маска за лице, особено ако имате мазна кожа с акне. Употребявайте сладката гъста течност върху малки рани, срещу кашлица и възпалено гърло, както и върху изгорена кожа. Важно е обаче да сте убедени, че нямате алергия спрямо пчелни продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *