Цветотерапия

Много алтернативни лечения са известни в 21 век. Хората опитват от истинската фармация, през алтернативната медицина, билки и какви ли не методи, да успокоят симтомите на различни заболявания, които ги тревожат. Понякога, това което помага всъщност е не толкова самият метод, колкото вярата в изцелението и останалата надежда. Наред с добре познатите вече методи за лечение, днес решихме да отделим малко време и място за цветотерапията, която набира популярност все повече, и повече в наши дни.

 

За нас обикновените хора, този метод може да се стори малко странен и нереален, но за един учен, или астролог, той е следствие от естествените сили и закони и е съвсем нормален и правдоподобен.

Всички помним часовете по физика, в които наблюдаваме в захлас учителят, пречупващ светлината през малка стъклена призма. Това което не знаем от часовете по физика обаче е, че пречупени лъчите през различни на цвят стъкла могат да допринесат за облекчаването на редица кожни заболявания.

Всъщност цветовете, получени от призмата съответстват на планетите от Слънчевата система. Така, червеният цвят е този на Марс, жълтият – на Меркурий, синият – на Венера, зеленият – на Сатурн, пурпурният – на Юпитер, оранж – на Слънцето и виолет – на Луната.


 

Накратко за всек един от тях и лечебните му свойства:

ЧЕРВЕН:

Цвят, който рядко се използва за лечение. Ако все пак това стане, то той трябва да се използва особено внимателно при следните заболявания: всякакви възпалителни процеси, дребна шарка и възпаления на кожата. Червеният цвят може да изтегли и болката от ходилата.

РОЗОВ:

Използва се за въздействие върху сърцето. Това помага в случеите на  депресии, като се провокира чувството за любов в лекувания.

ОРАНЖЕВО, ЖЪЛТО, ЗЛАТНО:

Това са слънчевите цветове и като такива, се използват най-често за стимулация. От трите изброени, оранжевият притежава най-голяма сила и се прилага върху далака, с цел повдигане на настроението на пациента. Жълтият и златен цвят се използват за подобряване на общото състояние на организма и лечение на очни проблеми.

СИНЪО:

Това е цвят, свързван със спокойствието и е средство за успокояване. Както наблюдаването на синьото море отпуска сетивата, така и стая със сини стени или осветление би се оказала перфектна за офис на хора, с натоварваща психически и умствено професия. Този цвят също е полезен за слаби очи.

ЗЕЛЕН:

Използва се срещу стрес, нервни разтройства, безсъние, треска, очни болести.

ВИОЛЕТ И ЛИЛАВО:

Използвани при сърдечни болести, ниско кръвно и други. Виолетовите лъчи трябва да се прилагат особено внимателно, тъй като са доста по-силни от лилавите.

В цветотерапията има общи правила, които задължително трябва да се спазват.  Трябва да се разглежда конкретният болен, а не конкретното заболяване. Също, са възможни множество комбинации на цветовете за различните оплаквания. 

Някои от тях са:

При грип – оранжево в областта на далака и зелено в областта на гърлото;

При нервни разтройства – златно в областта на главата и синьо в областта на гърлото и слънчевия сплит;

При гастрит – използване на синьо в областта на челото, гърлото и слънчевия сплит

При ракови заболявания – зелено върху гърлото, виолетово върху сърцето, синьо на мястото на болката и ярък цвят на пламъка върху тумора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *