Инициатива за ранната диагностика на слухови и зрителни проблеми у децата

Българската Коледа е инициатива, която провежда под патронажа на президента на Република България. Фокусът на кампания 2013- 2014 година е „За по-малко деца с увредено зрение и увреден слух“. Целта на инициативата е през следващата година да се осигури високотехнологична апаратура в областните и университетските болници, които да диагностицират проблеми със слуха и зрението. Според медицинските специалисти все повече деца страдат от очни заболявания, а едно от най-често срещаните вродени заболявания са намалението на слуховата способност и ранно придобитото увреждане на слуха. Установено е, че голяма част от тези заболявания могат да бъдат излекувани, ако бъде поставена навреме правилната диагноза, но всъщност се оказва, че липсва апаратура, която да диагностицира заболяването. „В детските отделения на областните болници липсват апарати за ранна диагностика и лечение за тези заболявания, и нашата цел е децата в цялата страна да получат навременна и адекватна помощ, и да могат да се лекуват в България“, каза Росен Плевнелиев. Освен това държавният глава заяви, че ще бъдат разгледани всички постъпени заявления от родители, чиито деца се нуждаят от скъпоструваща диагностика и лечение.

Офталмологът д-р Невяна Велева от Александровска болница в София определи, че ранната диагностика е с изключителна важност за по-нататъшното лечение на очните заболявания. Тя изрази съжаление, че в България усилията са насочени в посока на лечението на заболяванията, а не на тяхната ранна диагностика. Доктор Велева заяви: „До 6-7-годишна възраст е периодът, в който нашите усилия могат да бъдат увенчани с успех. Ако успеем да хванем заболяванията в ранната детска възраст, ние можем да ги лекуваме и да дадем шанс на децата ни утре да имат едно пълноценно бъдеще“. Специалистът апелира родителите да водят своите деца на профилактични прегледи още на около 5- 6-месечна възраст.

Професор Диана Попова, специалист „Уши, нос и гърло“, заяви, че що се отнася до проблемите със слуха, нещата стоят по същия начин. Тя споделя: „До 48-ия час след раждане децата трябва да се изследват за евентуално нарушение на слуха. Засега в страната има 3 или 4 болници, които са си закупили необходимата за това апаратура“.

Целта на „Българската Коледа“ е да се снабдят всички неонатални болници с такива слухови апарати за диагностика, за да може всяко дете, преди да бъде изписано, да получи скрининг на слуха и да получи шанс за ранно лечение на своята болест, ако лекарят забележи тревожни симптоми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *