9 храни за по-добър метаболизъм

Препоръчваме ви:

адвантрим

Метаболизмът е система от функции в организма, която отговаря за преработката и усвояването на хранителни вещества, и превръщането им в енергия. Ако вашият метаболизъм работи по-бавно, няма да можете да свалите килограми, дори да гладувате и да тренирате. Има натурален начин да подобрите метаболизма си, като консумирате определени храни. Някои от тях действат заради съдържанието на аминокиселини, на полезни мазнини и на загряващи съставки. Вижте кои са те.

1. Сьомга

Рибата е много полезна за метаболизма, но сьомгата съдържа съставки, които я правят особено здравословна за хора със забавен метаболизъм. Това обаче се отнася най-вече за дивата сьомга и пъстърва, които съдържат омега мастни киселини и аминокиселини, които способстват за редуциране на теглото. Избягвайте риба, която е гледана в развъдник, тъй като тя често няма качествата на дивата риба.

2. Чиа
Екзотичните семена чиа са особено популярни напоследък, тъй като съдържат омега мастни киселини и фибри, които се грижат за здравето на сърцето и на стомашно-чревната система. Чиата стабилизира кръвната захар и нивата на енергия в тялото.

3. Кейл

Тъмнозелените листни зеленчуци са пълни с полезни съставки, но сред тях особено здравословна храна е кейл. То е от семейството на зелето и съдържа много фибри, магнезий, витамини и малко калории. Зеленчукът е полезен за здравето, тъй като съдържа хлорофил, който алкализира тялото и редуцира възпалението. Най-добре е да похапвате зеленчука суров, но можете да го задушите леко на пара.

4. Кисело мляко
Много хора смятат, че млечните храни са нездравословни за хората с наднормени килограми, но това не се отнася за неовкусеното кисело мляко. В него има полезни бактерии, които се грижат за здравето на стомашно-чревната система, протеини, калций, калий, магнезий и витамин D. Всички тези съставки способстват за активиране на метаболизма, за да работи той по-добре.

5. Яйца

Яйцата бяха върнати в списъка на полезните храни, след като се доказа, че те съдържат множество полезни съставки. Освен ако нямате алергия, яйцата са чудесен източник на витамини A и D, на желязо, цинк и протеини. Комбинацията от съставките подобрява метаболизма и способства за изграждане на мускулна маса. Ако имате висок холестерол, можете да похапвате само белтъците и по 2 жълтъка на седмица, които ще са достатъчни за вашето здраве.

6. Спанак
Спанакът е листен зеленчук, а както разбрахме те са много полезни за организма. Също като кейла, той съдържа хлорофил, фибри, желязо и витамини A и C, а освен това фолиева киселина, която е особено важна за женското здраве. Спанакът способства за подсилване на метаболизма и съдържа малко калории, като е особено полезен суров, но може да се похапва и на пара.

7. Какао
Какаото и натуралният шоколад са много полезни за метаболизма. Те съдържат повече от 200 съставки, които играят ролята на гориво за тялото и за мозъка, а освен това съдържат антиоксиданти, които се грижат за здравето ви. Какаото съдържа желязо, цинк, магнезий, фибри, фолиева киселина, протеини, а освен това действа ободряващо като кафето, без да включва в състава си кофеин.

8. Кокос

Суровият и неподсладен кокосов орех е страхотна храна за метаболизма. Вътрешността на кокоса съдържа фибри и полезни мазнини, които покачват енергията. Кокосът стимулира функцията на щитовидната жлеза и може да се използва в диети, като похапвате кокосови стърготини, пиете кокосово мляко и да използвате кокосово масло вместо краве масло и олио.

9. Бадеми
Ядките са много полезни за вашето здраве, но особено полезни за метаболизма са бадемите. Съставките в тях редуцират мазнините в тялото и ги превръщат в енергия. Ненаситените мазнини, фибрите и аминокиселините повишават горенето на мазнините, което е основна функция на метаболизма, а освен това се грижат за здравето на щитовидната жлеза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *