6 натурални средства срещу кашлица

Препоръчваме ви:

Сега е сезонът на настинките, които често включват неприятна кашлица, която не ви позволява да работите и да спите. Преди да посегнете към лекарствата, обърнете се към природата и опитайте да излекувате кашлицата с натурални средства.

1. Пийнете чаша топло мляко
Популярно средство срещу кашлица, особено ако тя е суха, е топлото прясно мляко. Можете да сложите в него лъжичка пчелен мед, който също действа добре на гърлото и успокоява сухотата, която може да ви раздразни, ако сте болни.

2. Чай от черен пипер срещу влажна кашлица
Този метод комбинира мъдростта на народната медицина в Щатите и тази на китайската медицина. Тъй като черният пипер стимулира циркулацията и отхрачването, чаят от подправката действа добре срещу кашлица. Ако добавите лъжичка пчелен мед, ще допълните полезните съставки на напитката срещу болестта. За да направите сместа, сложете 1 чаена лъжичка прясно смляна подправка и 2 чаени лъжички мед в чашка. Напълнете я с вряща вода и оставете съставките да се запарят, като покриете чашата за 20 минутки. Напитката е подходяща за влажна кашлица с отделяне на секрет, но не трябва да се пие при суха кашлица.

3. Комбинация от ленено семе, мед и лимон
Сварете 3 супени лъжички ленено семе в 1 чаша вода, докато течността се сгъсти. Прецедете напитката и добавете 3 супени лъжици мед и 3 супени лъжици лимонов сок. Гелът от ленено семе действа овлажняващо на гърлото и на бронхите. Взимайте по 1 чаена лъжичка от сместа, когато е необходимо.

4. Чай от мащерка
Мащерката като билка е официално призната лечебна съставка срещу кашлица от немските лекари. Чаят от билката е полезен срещу кашлици, респираторни инфекции, бронхит, тъй като съставките й действат лечебно на дихателната система. Флавоноидите в мащерката релаксират мускулатурата на трахеята и редуцира възпалението. Запарвайте чая от билката за 10 минутки и пийте при нужда.

5. Посмучете резен от лимон
Това средство не е за всеки, тъй като изисква поносимост спрямо киселия вкус. Мнозина обаче уверяват, че то действа. Според народната медицина, срещу упорита кашлица можете да посмучете резен лимон, върху който сте сложили прясно смлян черен пипер и сол.

6. Бадемова смес срещу кашлица
Според някои лечебни традиции, сместа от бадемови ядки може да помогне срещу кашлица. Макар че като цяло ядките дразнят болното гърло, можете да пробвате напитката с лечебна цел. Смесете в блендер няколко чаени лъжички фино смлени бадемови ядки с 1 чашка портокалов сок. Пийте сместа на малки глътки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *