Вредните последици от алкохола

Препоръчваме ви:

Замъглено виждане, замаяно придвижване, завалена реч, забавени реакции, отслабена памет. Някои от тези странични ефекти са видими дори след употребата на няколко питиета. Въпреки че прекомерната употреба на алкохол за дълъг период от време може да причини недостиг на мозъчна дейност дори в трезво състояние, приемът на алкохол има далеч по-неблагоприятни ефекти върху мозъка като се започне от малки и се достигне до трайни мозъчни увреждания. Степента на увреждане зависи от много фактори: колко често приема човек алкохол, към каква възрастова група принадлежи, какво е здравословното му състояние, какъв алкохол най-често приема.

 

Повече за нежеланите странични действия

Високо кръвно налягане

Прекаляването с алкохол води до високо кръвно налягане, което може да е много опасно. Честото пиянство може да го направи перманентно. За хора, страдащи от високо кръвно по принцип, алкохолните напитки трябва да бъдат сведени до 2 на ден за мъже под 65 години и до 1 за жени на същата възраст.

Излишни килограми

Алкохолът е високо калоричен и прекомерната му употреба може да доведе до наднормено тегло. Имайте в предвид, че трупането на излишните мазнини е тясно свързано с високото кръвно.

„Бели петна”

Когато имате “бели петна”, най-често не помните определени части от случилото се по време на приема на алкохол. Не е като да изпаднеш в безсъзнание, но нямате точна представа какви са били действията Ви, след алкохолните питиета. Тези, на които никога не им се е случвало да получат такива „бели петна” трудно биха повярвали, че наистина съществуват. Не е за вярване, че не помниш всички пикантни неща, които приятелите ти разправят на другият ден, че си правил. Въпреки това, медицински е доказано тяхното съществуване.

За доста дълъг период от време се е смятало, че алкохолът убива мозъчните клетки. Всъщност, това не е вярно.  Алкохолът предизвиква химична реакция, която протича вътре в мозъка и по този начин блокира възможността на човек да запомня всичко случващо се около него. Мозъчните клетки функционират и правят възможен процеса на комуникация, но са абсолютно неспособни да запаметят в нов спомен случващото се.

В проучване, взели участие 772 студенти се констатира, че на над 91% от тях се е случвало поне веднъж да имат „бели петна” след употребата на алкохол. 9,4% съобщават, че в последствие са разбрали, че са правили секс без предпазни средства или са участвали в свади и побои, без дори да помнят нещо от случилото се.  Проучването също показва, че жените са доста по-склонни физически към такива случаи, като дори леката употреба на алкохол може да им доведе „бели петна”.

Пристрастяване

Това е много сериозен проблем, пред който трябва да се изправим, преди да е станало твърде късно. Пристрасти ли се веднъж човек, след това лечението е много мъчително и продължително. Главният симптом е, че зависимият започва буквално да се разпада пред очите ни, ако не приеме нужната си дневна доза алкохол. Страданието е толкова силно, че често зависимите стават агресивни, при по-дълга липса. Другият симптом на зависимост е, когато започнете да се нуждаете от все по-големи количества, за да се напиете. Гаденето и треперенето са също симптоми на алкохолната зависимост.

Алкохолът сьщо причинява: преждевременно стареене, халюцинации, нервни сривове, загуба на апетит, мускулни болки, остеопороза, епилепсия..

Независимо на какво ниво зависимост сте, колкото по-бързо разберете за проблема си, толкова по-лесно ще се излекувате. Единственото, което трябва да направите е, да действате много бързо и да не губите ценно време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *