В България има потребност от национална програма за борба с епилепсията

Преди 1 година в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” беше открит център за епилептична хирургия. Досега в него са лекувани оперативно 25 пациента, като при 17 от тях е налице пълно отсъствие на простъпи след извършване на медицинската интервенция, а при 21 от пациентите е постигнато значително подобряване на състоянието. Специалистите от болницата – неврохирургът д-р Красимир Минкин и неврологът доц. Петя Димова, посочиха, че центърът е избран за един от 12-те референтни на Стария континент, след оспорвана надпревара с 120 центъра в границите на европейски проект Е-PILEPSY. Това означава, че българските специалисти ще работят в единна референтна мрежа със своите колеги от Австрия, Италия, Гърция, Чехия, Швеция, Франция, Унгария и Холандия. Обаче за да продължи своята нормална работа, центърът се нуждае от разработване на Програма за хирургия на фармакорезистентната епилепсия, която да бъде адекватно въплътена. Според специалистите за настоящия момент се губят много финансови средства за лечение, без никакъв ефект на определени групи пациенти. Те смятат, че тези пациенти могат да бъдат лекувани успешно, ако това бъде извършвано от компетентни специалисти със специфични знания в неврологичната наука.

Предполага се, че броят на хората, които страдат от епилепсия в България е около 70 000, но според невролозите част от тези пациенти се лекуват според подхода „на парче“. Това води до изразходване на много финанси и до ниски резултати. Днес единствената възможност за хората, които страдат от това неврологично заболяване, е да бъдат хоспитализирани по клинична пътека № 18, с цена 280 лв. Тази сума не успява да покрие и минимална част от разходите на лечебните заведения. По време на лечението се налага да се прави продължително видео-мониториране – редовното проследяване с ядрено-магнитен резонанс, изследването с PET-скенер и SPECT, стойността на  интракраниалните електроди и вагус-нерв стимулаторите, които не се заплащат от здравната каса. Благодарение на участието на Центъра по епилептична неврохирургия в проекта Е-PILEPSY, специалистите, които работят в него ще имат възможността да използват съвременни лечебни методи и да участват в международния научен обмен.

Благодарение на участието си в 3-годишния европейски проект, Центърът за епилептична хирургия в болница „Св. Иван Рилски“ ще получи възможност да прилага съвременни лечебни методи, да участва в международния научен обмен, да провежда обучение на студенти и специализанти. Това стана ясно по време на специална пресконференция. Това, което е съществено, обаче, е този потенциал да бъде използван и развит, в рамките на една дългосрочна национална програма. Тя трябва да е с осигурено финансиране и ясни перспективи, посочват в заключение медиците от болницата. За качеството на работа на екипа на центъра доказателство е и нарастващият брой чужди граждани, които търсят помощ в него. Вече има болни от Македония, Сърбия, Гърция, очаква се да постъпят и пациенти от Армения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *