Кардамонът, една от най-скъпите и ароматни подправки в света

Кардамонът, Elettaria cardamomum, представлява пикантна ароматна подправка, която принадлежи към семейство Джиндифилови. Той представлява многогодишно тревисто растение, което достига до височина от 3,6 метра. Растението произхожда от тропическите джунгли на Шри Ланка, Малайзия и Индия, но днес се отглежда също в Централна Америка, Тайланд и Непал. В някои езици подправката има женско име, затова в Южна Индия е получила прозвището „Царицата на подправките“.

В кардамона се откриват витамини В1, В2 и В3, минерали цинк, фосфор, магнезий, калций и желязо. Освен това в него присъстват линалоол, камфор, неролидол и борнилацетат. В 100 грама от подправката се съдържат 28 грама фибри, 8 мл вода, 6.7 грама общи мазнини, 313 калории и никакъв холестерол. Заради съдържанието на фибри, подправката е много подходяща за овкусяване на ястия от вашата диета.

В страните от Близкия Изток кардамонът се слага не само в храната, но също в кафе, а в Иран се добавя в чая. Освен това подправката се добавя в билковите чайове от Индия, които са наречени Йоги чай. Смлян, кардамонът представлява основната съставка на кърито. Подправката има много силен аромат и неповторим вкус. Тя е една от най-скъпите подправки в света, но е много силна, така че от нея се употребява много малко. По себестойност кардамонът се нарежда след ванилията и шафрана. Съществуват 3 вида кардамон – бял, черен и зелен.

За промяна на вкуса на ястието е необходимо добавянето на съвсем малко количество от подправката. Нейната консумация има благоприятен ефект върху храносмилателната система и намалява образуването на газове. Кардамонът се отличава с антимикробно и противовъзпалително действие, и отлични антиоксидантни свойства. Той стимулира циркулацията на кръвта и спомага за редуциране на симптомите на главоболие. Ако искате да освежите дъха си, сдъвчете няколко зрънца от него. По принцип не съществува здравословен риск от консумацията на кардамон, но е възможно да се прояви непоносимост спрямо неговите съставни части. С особено внимание трябва да се консумира подправката от хора, които имат алергии или склонност към такива, защото се оказва, че в нея се съдържат едни от най-силните алергизиращи агенти сред хранителните съставки – повечето от тях са етерични масла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *