10-те най-здравословни храни на планетата

1. Лимони

Само един лимон на ден ви дава дневната доза витамин С, който помага да повишите така наречения „добър” или HDL холестерол и цитрусовите флавонoиди в лимона могат да помогнат да подтиснат раковите клетки и действат като противовъзпалително.

Ако добавите само парченце лимон във вашия зелен чай, ще повишите  процента на абсорбиране на антиоксидантите от чая с 80%, според едно проучване.

2. Броколи

Един средно голям стрък броколи съдържа повече от 100 процента витамин К и почти 200 процента от дневната доза на витамин С – две важни съставки за здравите кости. Това количество от броколите предотвратяват много видове рак.

В микровълновата броколите запазват 90 процента от витамин С, ако ги задушите или печете, запазват 66 процента от важния витамин.

3. Черен шоколад

Само пет грама на ден намаляват кръвното при иначе здравите индивиди.

Какаото на прах съдържа флавоноиди, антиоксиданти и намалява лошия LDL холестерол и повишава добрия HDL холестерол. Едно парченце черен шоколад съдържа 53,5 милиграма флавоноиди, а млечният шоколад по-малко от 14.

4. Картофи

Един червен картоф съдържа 66 микрограма от фолата, който изгражда клетките, същото количество намираме в чаша спанак или броколи.

Докато един сладък картоф има 8 пъти повече витамин А от препоръчителния дневен прием, който се бори с рака и увеличава имунната система.

Изчакайте картофите да изстинат преди консумация, защото изследвания показват, че така горите 25% повече мазнина след яденето, благодарение на нишестето в него.

5. Сьомга

Голям източник на омега 3 киселини, които намалят риска от депресии, сърдечни болести и рак. Около 100 грама сьомга съдържат 50% от дневната доза ниацин, който защитава от Алцхаймер и загуба на паметта.

6. Орехи

Те съдържат най-много омега  3 киселини от всички други ядки и това помага за намаляване на холестерола. Омега 3 киселините подобряват настроението, борят се с рака, могат да ни предпазят от слънчеви изгаряния, което не означава да пренебрегваме слънцезащитните кремове.

Ако ги хапвате за десерт, си набавяте мелатонина, който спомага за по-редовен сън.

7. Авокадо

То е богат на здравословни мазнини, които намаляват холестерола с 22%. Едно авокадо съдържа 40% от фолата, от които се нуждаете дневно и намалявариска от инфаркт.

Ако го добавите към салата си, ще можете да абсорбирате бетакаротина от 3 до 5 пъти повече, отколкото на салатите без тази супер храна.

8.Чесън

Той е основен боец срещу болестите и развитието на бактерии особено на ешерихия коли. Алицинът работи като противовъзпалително и намалява както холестерола, така и кръвното налягане. Ако го пресовате, ще получите повече алицин, но ако го сготвите за повече от 10 минути, той губи важните си съставки.

9. Спанак

Той съдържа лутеин и зеаксантин, два важни имунни антиоксиданта важни за здравето на очите. Последните проучвания показват, че е сред най-богатите зеленчуци  в борбата срещу рака.

Може да го добавите към сокове или смутита, ако добавите 1 чаша спанак, 1 морков, 1 банан и чаша ябълков сок и ги смесите в блендера, даже няма да му усетите вкуса, но ще си набавите здравословните съставки.

10. Боб

Хапването на бобови култури 4 пъти на седмица намаляват риска от инфаркт с 22%. Този навик може да намали риска от рак на гърдата.

Колкото по-тъмно е зрънцето, толкова повече антиоксиданти съдържа. Проучвания показват, че черният боб съдържа 40 пъти повече антиоксиданти от белия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *