Великденче

Великденчето (Veronica) е растителен род, който принадлежи за семейство Живовлекови. Познати са около 300 вида, но в България срещаме едва 40-50 от тях. Растящото у нас е към едногодишно, двугодишни или многогодишни тревисти растения. Може да го срещнем както на морското равнище, така и в горите или високите планински върхове. Както говори името му то цъфти през април или май.

Най-известно е лечебното великденче (Veronica officinalis). То е многогодишно тревисто растение, вирее както в широколистни, така и в иглолистни гори.

Екстрактът от великденче понижава кръвното налягане, служи като отхрачващо и като такова помага при хронични бронхити и бронхиална астма.

Може да се приема вътрешно под формата на чай, който се приготвя по следния начин, залейте с 250 мг вода 1 супена лъжица билка. После се запарва за повече от 20 минути, така получавате дозата за един ден. Може да се пие срещу атеросклероза, защото то не само я лекува, но и я предотвратява.

Великденчето може да срещнем и като тинктура, която можем лесно да си приготвим и у дома като напълним бутилка от един литър до стеснението на гърлото с цъфтяща билка, която преди това сме нарязали и после долеем 40 градусова ракия. Дръжте я 14 дни на слънце и после я прецедете. След това я съхранявайте в хладилник. Тинктурата помага за подагра и ревматизъм. С тинктурата може да се втрие в кожата също.

Може да го приемате и като сок, като пресните съцветия се изстискват все още мокри в сокоизтисквачката. Сокът може да налеете в малки шишенца и да съхранявате в хладилник, но не пийте повече от 2-3 пъти на ден.

Ако получите трудно зарастващи рани, може да промиете първо с отвара от великденче, после поставете марля, напоена с пресен чай от билката за през нощта.

Може да го съчетаем с други билки за по-добра ефективност. Ако си набавим връхчета от коприва и си приготвим чай, можем да излекуваме екземи и е чудесно кръвопречистващо средство.

Равни количества великденче с грудка целина се пие чай за свежа памет и срещу хипохондрия. Ако съчетаем в чая си великденче и полски хвощ можем да ползваме срещу внезапни празноти в паметта.

По две чаши на ден чай от великденче чисти нивата на холестерол в кръвта.

Тази ценна билка няма несъвместимости, както и не са известни противопоказания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *