Ревматизъм

Ревматизмът е алергично–възпалително системно заболяване. Предизвикват го появата на стрептококи или по точно β-хемолитичните стрептококи от група А . Трябва да се лекува и хване навреме, защото може да даде отражение на сърцето, ставите, централната нервна система, кожата и подкожната тъкан.

Генетичното предразположение също има влияние върху развиване на болестта, но една от най-важните факти е че ревматизмът може да се появи в следствие на други заболявания като прекарани инфекции от стрептококи, които принадлежат към група А, но едновременно възникване nа двете заболявания се наблюдава изключително рядко.

След  10 до 30 дни sлед прекарано заболяване на горните дихателни пътища причинени от стрептококи, ревматизмът може да се появи като вторично заболяване.

Появява се температура, но ако се появяват само ревматологични болки без температура нямат анамнестично значение. Също възниква главоболие и изпотяване.

Може да се появи и остър или така наречения мигриращ полиартрит, който засяга големите стави и преминава от става в става, като засегнатата стави са затоплени, оточни и силно болезнени.

По кожата се появяват аномалии като розовочервени, пръстеновидни петна, подкожни възли и много по-рядко червеносини петна, болезнени при натиск.

Възможно е се отрази на сърцето, тъй като ревматичната треска засяга цялото сърце и причинява ендо-, мио-, перикардiт. Ако протича ендокардит или клапен порок, а миокардитът почти няма симптоматика. Хистоличната находка се намират некроза на фибрите и наличие на възли на Ашоф. Най-неприятната част се чен е липсват случаи, при които  няма симптом, по който да се разчете някакво болестно състояние на сърцето. Понякога се наблюдава тих систолен шум при миокардит може да се появи гръдна болка, ЕКГ-то може да покаже някои изменение като екстрасистоли, удължен PQ-интервал, ST-T изменения, докато ехокардиографията доказва клапните изменения, миогенната дилатация на сърцето.

За едно добро лечение се използват пеницилинови антибиотици, противовъзпалителни лекарства, както и кортикостероиди. Трябва да се следи нормализира кръвната утайка СУЕ след противовъзпалителното лечение. Прави се тонзилектомия по време на светъл период на заболяването и евентуално саниране на зъбите. Понякога се налага противорецидивна профилактика с пеницилин, която продължава повече от 10 години, тъй че бъдете особено внимателни с оплакванията си, не ги подценявайте и посещавайте редовни профилактични прегледи.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *