Латинка

Латинката или tropaelum mahus l., принадлежи на семейство Латинкови. Билката представлява едногодишно или многогодишно тревисти растения. Достига височина до 1 метър, а стъблото е сочно, листата са щитовидни, на цвят са светлозелени, а цветовете са с различни цветове, които радват окото. Плодът е сух и може да се раздели на три дяла. Латинката цъфти през месеците от юни до септември.

Макар родината му да е Средна Америка, то е достигнало нашите земи и е градинско растение. През това време се бере надземната част. После се сушат на сянка или в сушилня до 35 градуса. Получената изсушена билка е зелена, няма мирис но има парлив вкус.

Латинката има болкоуспокояващи свойства и помага на раните да зарастват по-бързо. Може да се жабурите, когато ви се клати зъб или при болки в гърлото.

Овен това помага при ревматизъм,като се прави спиртен извлек от цветовете на латинката. Това става като 10 до 20 грама, се залеят със спирт или ракия, оставят се на слънце за 20 или 40 дена и след намазва засегнатата от болестта място. Този извлек може да се ползва и при косопад, но също може да се направи смес от листа и пресни семена, като се добавят листа от коприва и чимшир по 100 грама. Тази смес се получава когато ги нарежете на ситно и полеете със спирт от 90 градуса. След 15 дена може да изцедите и получената течност да нанесете на главата, но внимавайте да не попада в очите.

Латинката може да ви помогне да преборите цистита и различи уроинфекции. Освен това се бори с  фарингита, бронхита и различни грипни заболявания. Може да използвате за лечение като приготвите сок от свежите листа и да го пиете по 10-12 грама на ден, особено за бронхит може да комбинирате с портокалови кори. Може да я добавим към салатата си, по този начин билката действа антимикробно.

Латинката помага за многобройните болести, поради високото си съдържание на витамин С, съдържа и тропеолин, а той от своя страна отделя сярно етерично масло. Съдържа също, каротиноиди, пералгонидин, кемптоферол и танин.

Красива и често срещана, латинката е силна билка и пръв помощник за здравето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *