Маково семе

Маковото семе се извлича от маслодайния мак. Макар много хора да свързват с опиата в растението, той е близък до сънотворния мак, но съдържанието  на опиат в растението е ниско, а в самото масло почти отсъства.

Маслодайния мак е едногодишно, тревисто растение и обича умерен и топъл климат, включително и у нас.  Маслото му е известно от дълбока древност за ползване на медицината в Египет и Шумер. Още Хипократ спомена за ползите му в медицината. 

В европейската кухня с него се поръсват различни видове сладки печива като кексове, гевреци и кифлички. Ако пък се смеси с масло и захар може да се добави като пълнеж в различни сладкарски изделия.

В традиционната индийска медицина наричана Аюрведа, се използва за направата на различни хидратиращи кремове.

Поради много полезните си съставки като калций, мед, желязо, магнезий, манган, фосфор, селен и цинк. Богат източник е на витамин Б и витамин Е, затова и има своето здравословно приложение. Около 40-45% от него са мастни киселини, на това дължи приятни си ядков аромат.

Не бива да сме предупредени и да го избягваме от менюто си, както и не бива да прекаляваме с маковото семе в менюто си.

То действа болкоуспокояващо, съдържа и антиоксиданти. Може да помогне при безсъние, при различни стомашно-чревни проблеми. Предпазва от образуване на камъни в бъбреците.

Може да използваме маковото семе, за да спрем мъчителната кашлица. Лек е за нередовна менструация при дамите или при сърцебиене, заради успокояващото си действие.

Изсушете семена на мака съдържа много алканоиди и в малки количества, не само няма да ви навредят, но и помагат на нервната система при болка.

Ако избягваме всякакви сладкиши и или сме на диета, може да поръсим салатите с него, които  в тази част на годината присъстват много в менюто ни. Може да го добавите и към различни шейкове. Или да поръсите с него традиционния козунак за Великден.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *