Сън: полезни съвети за работещите нощни смени

Препоръчваме ви:

Милиони хора по света са принудени да дават смени 24 часа в денонощието. С технологичното и глобализационно развитие, нуждите на съвременния свят се разширяват, а заедно с тях  и желанието на масовия потребител да бъде обсужен навсякъде по всяко време. Както се казва : „Живеем в 21 век ” Няма човек, който да не го  е казвал поне веднъж. В този ред на мисли, в 3 сутринта можете да си купите вестник, да седнете за късна вечеря, да идете на клуб да послушате силна музика, или да се обадите в т.нар. call център, където да получите съвет по телефона 24 часа в денонощието.  Близо ¼  от всички работници работят на смени, като броят им значително нараства. Как обаче се чувства усмихнатото момиче в бензиностанцията, или любезната жена на другия край на телефонната линия? Може ли да се свикне  с нощните смени, объркват ли те биологичния часовник и има ли начин да се преборим с недоспиването и умората?

Всичко това в тази статия.

На първо място, изключително важно е да разберете дали си осигурявате достатъчно сън и дали това количество Ви стига, ако не, то съветите по-долу са за Вас.

  • В зависимост от биологичния си часовник, хората се разделят на чучулиги и

сови. Докато на  чучулигата очите се затварят още в раните часове на вечерта, тя ще очуди всяка една сова, с ранното си ставане в 6 сутринта и невероятна енергия през цялото утро. Совите пък е по-вероятно тогава да си легнат и да потънат в сладък сън до късния следобед. Опитайте да определите към кой тип спадате и потърсете работа, отговаряща на биологичния Ви режим. Би било голямо мъчение за една чучулига, която трябва да дава нощни смени, както и на една сова, започваща работа в 7 сутринта.

  • Когато сте на работа, не оставяйте най-трудоемките и тежки задължения за

накрая. Това би могло да Ви пренатовари и да изостри психиката Ви. Ако усетите, че Ви се доспива помолете някой колега да Ви замести, особено ако работата Ви  е отговорна или опасна.

  • Ако смяната Ви е до сутринта, задължително сложете слънчеви очила, които да

предпазят очите Ви по път за вкъщи от слънчевите лъчи. Те могат да пренастроят биологичния Ви часовник и да създадат големи трудности, когато легнете и опитате да заспите.

  • Избягвайте тежките храни, цигари и алкохол преди лягане. Нормално е в края на

работната смяна, било то и сутринта, да искате да похапнете, но се ограничете до лека храна, която няма да Ви попречи да заспите по-късно.

  • Ако се налага да давате много нощни смени, преустройте дома си подобаващо за

целта. Вземете необходимите мерки. Купете плъни завеси за прозорците, снабдете се с превръзка за сън за очите или тапички за уши, изключете мобилния си телефон, предупредете близките да не безпокоят. Кажете и на съседите, с молба да бъдат тихи през деня. Когато го имат предвид, случайте с тупане на килими  и пробиване на дупки в стената в 2 следобяд ще намалеят драстично.

Имайте в предвид:

  • Фиксираните смени са най- подходящи, тъй като лесно можете да свикнете с

еднаквите часове на ставане и лягане. Според работата, смените могат да са само нощни на интервали, само дневни, смесени и прочее. Най-добре при смесените смени е да вървят по стрелката на часовника, тоест дневна, вечерна, нощна, а не обратното.

  • В случаите, които не издържате на работното място, можете да си позволите

кратка дрямка (15-20мин), ако ръководството няма нищо против. Това би тонизирало само и единствено, ако не е по-дълго, защото ще изпаднете във фаза на дълбок сън и после ще сте още по-уморени и сънени. 

Вижте какви продукти ви предлагаме в борбата с безсънието

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *