Разболява ли ви килимът?

Килимите затоплят стаята, дават й уют и са мекички под краката ни, но дали са безопасни за здравето ни. Трябва да помислите добре, ако имате вече доказани алергии или внезапно се появят необичайни и неприятни симптоми непосредствено след като сте се сдобили с нов мокет или килим.

За съжаление доста проучвания доказват, че различните видове килими и мокети могат да причинят много алергии, тъй като задържат праха, а някои определени тъкани могат сами по себе си да ви причинят главоболие и респираторни проблеми, дори без да са замърсени.

Това не означава, че трябва да ги нагънем на руло и да ги приберем, а напротив, трябва да спазваме няколко лесни съвета.

Колкото по-големи са килимите толкова повече алергени могат да крият. Добрият избор, ако сте предразположени към неприятните въздействия от пухените мокети и килими, е да изберете по-равни и тънки. Избирайте и естествени материали като памук, американска агава или юта, които предимно се вплитат в по-тънките килими.

По-големи размери, които достигат от стена до стена имат повече изкуствени фибри и могат да доведат до обостряне на различни алергии. Затова, когато подбирате по-големите килими не забравяйте да гледате етикетите, внимавайте да съдържат вълна или дори да имат изкуствени съставки, то да са със зелени етикети, които подсказват, че са безопасни за нас.

Ако килимът ви замирише неприятно, няма нужда да се панирате. След няколко седмици ще се проветри и миризмата ще изчезне. За да ускорим процеса отваряйте прозореца за да сменяте въздуха, може също да сложите новата си придобивка в мазето или гаража, докато неприятният мирис изчезне.

Не забравяйте да почиствате е много важно и то с прахосмукачка поне веднъж на седмица, хубаво е да е с хепа филтър за по-добри резултати. Също не забравяйте да изберете килимите веднъж годишно и в летните дни може да ги дадете за професионално почистване ако мислите, че няма да успеете сами.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *