6 растения, които отблъскват комарите

1. Маточина

Това растение отблъсва комарите като отделя силен аромат, който прилича на цитронелата. Миризмата, обаче не гони от пчелите и пеперудите. Маточината е много агресивна, расте бързо, много е устойчива и се разсажда сама. Поставете саксия с маточина на място, където не искате да ви безпокоят комари и се насладете на летните вечери.

2. Невен

Много полярни през летните месеци невенът може да се намери в саксии, но малко хора знаят, че той пази и от комари. Много градинари го ползват, за да пазят растенията от други насекоми, но с комарите се справят най-добре. Нищо чудно, че миризмата им е толкова силна дори за хората.

3. Коча билка

Знаем, че котките я обичат и че се използва като лекарство, но слабо познато е действието срещу досадните комари. Натуралното масло в листата е много по-ефективна от различни спрейове против комари. Посадете го а верандата, но внимавайте да не ви навестяват повече котки.

4.Босилек

То е една от билките, които изпускат аромат и без да мачкате листата. Има много видове, но тези, които най-много отблъскват комарите са лимоновият босилек и канеленият босилек. За да се предпазите от ухапвания и комари, вземете няколко листа и ги втрийте в кожата си. Маслото в него ще ви пазят от комарите, докато работите или почивате.

5. Лавандула

Както комарите, така и много други насекоми не харесват мириса на лавандулата. Тази черта прави растението добре дошло във всяка градина, особено имайки се предвид колко красиво е то, щом разцъфне. Посадете го за мястото си за отдих и не се безпокойте от комарите.

6. Цитронела  или лимонена трева

Много натурални балсами против насекоми съдържат масло от цитронела, което разбира се, се добива от растението със същото име. Когато запалите свещи или фенери с цитронела в двора, комарите веднага ще ви оставят на мира. Това растение, с родина Азия, стига до 3 метра височина. Но то може да подразни кожата и да причини алергична реакция ако листата се счупят връхчетата, затова използвайте ръкавици.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *