13 мита за отслабването и диетите – част първа

Препоръчваме ви:

Всеки от тези митове ни кара, или ни е карал да взимаме грешен избор не само за теглото, но и за здравето си. Така че имайте ги предвид и винаги щом решите да поемете по пътя на по-слабото тяло, се замислете дали този път е най-правилния за вас и здравето ви.

1. Краткотрайните диети ви помагат да задържите теглото си по-дълго.

Това е мит, те не са най-лесният начин да останете слаби. Може да свалите килограми изведнъж. Това е вредно за  здравето, защото не може да си набави необходимите хранителни вещества през това време. Повече от 2 килограма на седмица не е здравословно. Дори такива диети могат да окажат влияние на сърдечния ритъм  и да се окажат фатални.

2. Високо протеиновите и ниско въглехидратни диети са по-здравословен начин да загубите тегло.

Дългосрочното спазване на тази диета е неясно, но да си взимате калориите само от пилето, яйцата и сиренето не е балансирано хранене. Може да приемете прекалено много холестерол и  по този начин да си причините инфаркт. Приемате на малко въглехидрати води до подуване на ставите.

3. Много храни богати на скорбяла са с ниски нива на мазнини като хляба, ориза, бобовите растения, пълнозърнестите храни, плодовете и някои зеленчуци (като картофите).

Но всъщност те са висококалорични ако приемете големи количества от тях съразмерими с високо калоричните топинги на сладоледа или маслото. Храни с високо съдържание на скорбяла са важни за енергията ви. Все пак по време на диетата ви трябва да приемате малко от тях, но в умерени количества, избирайте пълнозърнест хляб, кафявия ориз и овесената каша.

4. Определени храни като грейпфрута, целината или супата със зеле могат да изгарят мазнините и така ще свалите килограми.

Всъщност истината е, че някои храни с кофеин могат да забързат метаболизма ви и по този начин за по-кратко време да изгорите повече калории.

5. Натуралните и билковите хапчетата за отслабване за безопасни и ефективни.

Но това не винаги е задължително. Тези продукти са тествани дали са безопасни или дали работят. Например, билковите продукти съдържащи ефедра, всъщност водят до сърдечни проблеми, така че премислете дали ще изберете такъв продукт при следващото си отслабване.

6. Не може да свалите килограми, докато похапвате любимите си храни.

Всъщност губите тегло, когато изразходвате повече калории от колкото приемате, така че е възможно да ядете различни видове храна и да отслабнете. Но трябва да внимавате с броя на калориите и задължително да увеличите физическата си активност.

7. Нискомаслените продукти или тези без мазнини нямат калории.

Тези продукти съдържат по-малко калории от колкото същото количество пълномаслени  храни. Но преработените нискомаслени продукти все пак имат калории, а в някои случаи повече от колкото същия пълномаслен продукт. Могат да имат добавена захар, брашно или скорбяла, които да подобряват вкуса на храната. Така че винаги четете броя на калориите, а не се доверявайте само на големите букви на етикета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *