Прах и алергии – как да спрем порочния кръг

За повечето хора домашната прах не представлява особен проблем, но за някои може да е силно действащ алерген. Освен това тя съдържа акари и замърсяващи съставки, които могат да активират алергия дори в здрави хора, особено у деца. Смята се, че повече от 90 процента от праха идва от хората в къщата и от тъканите – малки парчета кожа, косми и почти невидими власинки от тъкани.

1. Направете килера си срещу прах

Там се събира и се заформя невидима буря от прах, затова дръжте килера си чист, слагайте нещата си в кутии или пликове, почиствайте праха и сложете върху зимните палта  големи наилонови торбички или чували, за да не се отделят фибри и да не се пълнят с прах. Ако подът е претъпкан, няма как да минете с прахосмукачката, така че малко ред и често проветряване могат да ви спестят алергиите.

2. Сменяйте спалното си бельо веднъж на седмица

Удобното и меко легълце е основен източник на прах. Спалното бельо отделя собствени фибри и прашинки от кожата ви, които после разпръсква във въздуха. Ако не могат да се перат, то не е нужно всяка седмица да ходите на химическо чистене, а просто да излезете на терасата и да изтупате тези части.

3. Когато почиствате къщата, не забравяйте и за чистия въздух.

Макар на прахосмукачката това да й е работата, все пак нейният двигател отделя малко прах. Тъй че по-време на самото чистене или 15 минути след това, задължително отваряйте прозореца, за да освежите и почистите въздуха, както вече сте направили с всяка друга част на дома.

4. Използвайте правилните почистващи средства

Трябва ви кърпа за прах, която го абсорбира, а не го разпръсква наоколо, това правят повечето сухи кърпи. Затова, ако нямате прахоабсорбираща кърпа, то поне навлажнете наличната, така че да събере праха.

5. Тупайте килимите

Макар да изглежда очевидно, често подценяваме количеството прах, което килимите ни могат да абсорбират. Поне веднъж на седмица ги почиствайте с прахосмукачката. Изнесете ги на слънце и избийте праха от тях. Направете също и с възглавниците си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *