Разболява ли ви климатикът?

Препоръчваме ви:

За много от нас наличието на включен климатик е необходимо в топлите и влажни месеци през лятото. Но проучвания показват, че всъщност климатикът може да навреди на здравето ни. Едни от неблагоприятните влияния, които климатикът може да ви причини са главоболие, умора, дразнене по кожата и очите, проблеми с горните и долните дихателни пътища и да доведе като симптом и от това да не може да си поемете дъх, стягане в областта на гърдите, кихане, както и болно и сухо гърло.

Не само от климатичната система вкъщи или на работа трябва да се притеснявате, а тази в колата също може да доведе до респираторни проблеми. Тъй като бактерии и гъбички се развиват в системата за охлаждане на колата, това може да доведе до инфекции или до алергични реакции. Едно проучване са открити 400 вида бактерии във филтъра за прах в колата ви. Още повече могат да се намерят в кола, която не е използвана дълго време или е била изложена на висока влажност.

Въпреки негативните последствия, които може да има климатикът върху здравето ви, това  в никакъв случай не означава, че не бива да го ползвате. Вкъщи или на работа често почиствайте филтъра и избягвайте да се овлажнява климатикът. Ако имате възможност да работите или живеете на по-висок етажи, тъй като проучвания показват, че когато климатикът е над 60 метра, респираторните проблеми, които може да създава, са съвсем малко.

В колата често сменяйте филтрите, тъй като бактериите намаляват с 67%, когато се ползва по-нов филтър. Почиствайте колата с влажна кърпа, първо затоплете системата си, защото така намалявате микробиологичните рискове.

Няма значение къде сте, ако имате възможност само отворете прозореца и  се насладете на свежия въздух, винаги щом не е прекалено горещо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *