7 храни, които губят бързо полезните си качества на рафта в кухнята – част 1

Препоръчваме ви:

Има храни, които смятаме че могат да изкарат почти вечно, само защото не се развалят и винаги изглежда, че могат да влязат в готовност. Само че, макар и привидно същите като в деня на закупуване, те незабелязано губят своите полезни хранителни качества, преседявайки в кухненския шкаф.

Зелен чай

Антиоксидантите, съдържащи се в зеления чай намаляват с около 32% след шест месеца в кухненския шкаф, доказва проучване от 2009. Тези антиоксиданти, познати като катехини, могат да намалят риска от няколко вида рак, но са много чувствителни към свелина и кислород. За съжаление, чаят не е като виното и не става по-полезен и вкусен с течение на времето.

Запазете го за по-дълго:  Купувайте чай, опакован в опаковки, минимално податливи на светлина и кислород – метални кутии например, навместо картон и целуфан, през които въздухът лесно прониква.  Зеленият чай е по-чувствителен към топлина, от колкото черния, така че можете дапоставите металната кутия в хладилника съвсем споойно.

Доматени продукти

Консервираните домати  губят около 50% от ликопена, който съдържат (вид антиоксидант) след близо 3 месеца, прекарани в хладилника. Дори и консервата да не е отваряна.  Учени в Испания, достигнали до този факт и за кетчупа, на който правели проучвания. Това е жалко откритие, тъй като този антиоксидант може да се бори с  доста от формите на рака, както и със сърдечно-съдови болести и дори може да укрепва костите.

Запазете го за по-дълго:  Избягвайте готовите консерви, които се пределагат по магазините и си направете собствени, като консервирате доматите цели или нарязани, но не и пюрирани.  Целите и нарязани домати съдуржат повече соли,които защитват ликопена повече от евентуалното му изветряне.  Ако кетчупът пък преседява с месеци в хладилника Ви, по-добре купувайте по-малки бутилки. КОлкото по-прясна е бутилката, толкова повече ликопен съдържа.

Картофи

Дори и да съхранявате картофите на подходящи за целта място (хладно, тъмно и сухо) след 8 месеца 40% от съдържанието им на Витанин С се изпарява. Вие навярно надали държите картофите си толкова дълго време в килера, но доста фермери ги складират за над 5 месеца преди да ги издадат за продан по маркетите.

Запазете ги за по-дълго:  Купувайте по-малки картофи и се придържайте към количества, които можете да изядете през следващите седмици.  Добре е, ако искате да ги запазите за по-дълго да ги държите в хартиени торбички, а не в найлоновите от магазина. Хартията предпазва от светлината и кислорода, но в същото време позволява на картофите да дишат. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *