7 храни, които губят бързо полезните си качества на рафта в кухнята – част 2

Препоръчваме ви:

Зехтин:

Ефективността на антиоксидантите му намалява с около 40% след 5 месеца, според проучване от 2009 на италианско издание за  бутилирания зехтин в „Списание за  храните и науката“.  В наши дни, в повечето домове бутилката зехтин престоява в пъти повече в кухненския шкаф.

Как да го запазим за по-дълго: Не оставяйте шишето близо до готварката печка, както и не го зарязвайте за дълго време без капачка. Зехтинът е много чувствителен към кислород, топлина и светлина. Ако не готвите често с него, купувайте го в малки разфасовки.

Сладка и конфитюри

Хранителните вещества, които имат противовъзпалително, антиоксидантно и подпомагащо паметта действие в боровинковия конфитюр, намалят своите качества  с 23%, след 2 месеца съхранение на стайна температура. Подобно ягодовото сладко губи около 12% от неговите здравослновни действия след 6 месеца, дори и да е съхранявано в сухо и тъмно помещение.

Как да ги запазим по-дълго:

Съхранявайте сладката в хладилника, дори преди да ги отворите. Така ще запазите около 15% от техните полезни качества. Или купувайте боровинкови конфитюри без захар. Проучвания показват, че те могат да съдържат по-големи количества антоцианини.

 

Зърнени и сухи насипни храни

Рибофлавинът – витамин, който подпомага разграждането на веществата и се съдържа в макароните например, се загубва на 50% след излагането на опаковката макарони на дневна светлина само за ден. По същият начин брашното е много чувствително както към кислород, така и към светлина.

Как да ги запазим за по-дълго:

Съхранявайте всякакви зърнени продукти (брашно, леща, боб, макарони и прочее) в керамични опаковки, далеч от топлината на готварската печка.  Сухият шкаф е по-добре от хладилника, освен ако не става въпрос за кафявия ориз, който съдържа мазнини, които предразполагат по-бързото му разваляне на стайна температура.

Сушени билки и подправки:

Капсаицинът, който може да подпомогне смъкването на килограми или борбата с някои видове рак, намалява в чилито на прах за 9 месеца, сочи китайско проучване. Като цяло, подправки които са светли на цвят, но потъмняват с времето също са застрашени от загубата на вкуса и хранителната си стойност.

Как да  ги запазим за по-дълго:

Въздухът прониква през пластмасата, така че купувайте подправките  в стъклени опаковки винаги, когао това е възможно. Когато това е възможно, най-добре си ги отглеждайте сами.  Целите подправки, като лютите сушени чушлета запазват доста по-дълго качествата си, тъй като вътрешността им остава незасегната от светлината и кислорода.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *