Най-неправилните 15 съвета за спазване на диета – част 1

Препоръчваме ви:

1.    От мазните храни се качват килограми

Важно значение има видът на мазнините, които приемате. Мазнините, съдържащи се в чипса, бисквитките, мазните храни повишават холестерола и рискът от съответните заболявания, свързани с него. Но така наречените „добри“ или полезни мазнини, като тези в авокадото, ядките, сьомгата предпазват сърцето и се грижат за общото ви здраве, като цяло. Така че, когато се придържате към диета, приемайки полезни мазнини, Вие се грижите за здравето си, без това да се отразява на талията Ви.

2.    Малки порции храна, но какви?

Похапвайки често, в малки количества е перфектният начин да залъжете глада си, следете големината на порциите и избирайте по-хранителни продукти. Например киселото мляко, ядките и плодовете са добър избор и така ще запазите нивата на енергията си достатъчно високи през целия ден.

3.    Да смятате всяка калория

Калориите се различават и не бива всяка такава да се брои под общия знаменател „калории“. Видът на калориите, тяхната продължителност в организма, както и тяхното качество значително се отразява на калоройното съдържание в организма. Храната предизвиква множество реакции в телата ни и вида на храната, която приемаме е важен компонент във всяка диета.

Така например 50 калории от една ябълка биха причинили съвсем различна реакция на организма, от 50 калории, приети с чийзкейк. Качеството на калориите е изключително важно, заради химикалите, хормоните и хранителните съставки съдържащи се в тях. Калориите, които не съдържат хранителни съставки в тях, познати още като „празни калории“ са тези, които намираме в пържените картофки.

4.    Да отрежете въглехидратите

Това също е доста относителна тематика, тъй като както калориите, въглехидратите също биват полезни и вредни. Вярно е, че големите количества преработени въглехидрати, като тези в белия хляб или белия ориз могат да доведат до качване на телесната маса, но съдържащите се в пълнозърнестите хлебни изделия, плодове, зеленчуци и бобови растения, въглехидрати могат положително да повлияят диетата Ви.

Така че не отрязвайте въглехидратите от менюто си, а се придържайте към тези, които са със 100% пълнозърнест или натурален произход. 

към втора част

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *