Най-неправилните 15 съвета за спазване на диета – част 3

Препоръчваме ви:

11.  Яжте само сурова храна

Доста проучвания показват, че при приготвяне на храната, като затопляне, печене, притопляне в микровълнова се променят хранителните й стойности. Но ако някои храни е по-добре да се похапват сурови, това съвсем не означава, че това правило важи за всички.

 

12. Пийте плодовете и зеленчуците си

Всъщност, изстисквайки плодовете и зелемчуците на фреш, Вие се лишавате от една от най-важните им съставки – фибрите. Съдържащи се  в  кожата, кората, семките на плодовете, списъкът им с полезни качества започва от засищането Ви, до запазване на нормални нива на кръвната захар. Ако пиете повече сок от изцедени сладки плодове или моркови от колкото от зелени, това също е риск захарта Ви да се повиши. Някои изтисквачки имат специални програми за запазване на  кората и обвивката на плодовете и зеленчуците и така да не губите полезните им качества.

13. Яжте колкото можете по-малко калории.

Ужасен съвет. Когато приемате минимални калории, тялото изпада в шок и Вашият метаболизъм дори се забавя още повече. Разумна цел, която да си поставите и следвате е, да отрежете около 500 калории от приема си и да спортувате.

Тук е момента да отбележем, че не бива да изхвърляте и ядките от менюто си. Да макар и калорични, те съдържат полезни калории, които помагат да запазите тялото си в добро здравословни състояние.

14. Защо да се храните? Има мултивитамини и хранителни добавки.

Да, докато съществува затраховка на къщата, на колата, на живота Ви, на вилата, то застраховка за неуспешна диета, все още няма. Вярно е, че можете да си набавите доста витамини под формата на хапчета, но има и такива, като Витамин Д и фолиевата киселина, които не можете.

15. Яжте едно и също всеки ден.

Доста скучно. А когато сте отекчени, това довежда до един  донът…и още един… и знаета до какво още. Да не споменаваме факта, от колко много хранителни вещества и витамини се лишавате, с еднообразната и еднаква храна.  Всяка храна си има витаминна стойност и дори да похапвате продукти, богати на 10 витамина, в тях други 10 ще липсват. Няма как да сведете храненето си ежедневно до 4-5 храни. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *