7 неща, които не бива да правим след хранене

Препоръчваме ви:

Има някои неща, които след като сме похапнали е по-добре да пропуснем. Ето ги и тях:

1. Не пушете!

Макар много пушачите да обичат да запалят цигара след хранене, изследване доказва, че пушенето след ядене само на една цигара се равнява на 10 такива за организма, с което рискувате да заболеете от рак на белите дробове.

2. Не яжте плод веднага след хранене!

Когато ядете плод с някое от основните хранения, той остава в стомаха и се разваля там, заедно с останалата храна. Препоръчително е да ядете плодове поне един час преди хранене или сутринта на празен стомах. Сутринта тялото най-добере може да усвои хранителните вещества, за да ви даде достатъчна енергия за деня.

3. Не пийте чай!

Чаените листа сдържат високо съдържание на киселина и ще стане причина протеините в храната да станат по-трудно смилаеми. Препоръчително е да пиете чай един час след хранене.

4. Разхлабете колана? Не! Това е измислица!

По принцип сме свикнали да разхлабим колана си с поне една дупка след хранене, обаче това е лошо, защото така няма да усетим как ядем повече храна, отколкото можем да поемем.

5. Не си взимайте баня или душ!

Не бива да влизате в банята точно след като сте се нахранили, така че изчакайте малко ако сте решили да се изкъпете. Банята кара кръвта да отиде в крайниците, а тя трябва да е в стомаха, за  да се смели храната добре.

6. Не се разхождайте!

Това може да причини киселинен рефлукс. Макар че не е препоръчително да излезете на разходка, то половин час след хранене помага за храносмилането. Най-добре е да се разходим полови час след хранене и 10 минути преди хранене.

7. Не заспивайте веднага!

Така отново няма да дадете шанс на стомаха ви да смели храната правилно. Този вреден навик води със себе си инфекции в стомаха и червата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *