Соев протеин – полезен и безопасен

Затлъстяването е здравословен проблем достигнал епидемични стойности, холестеролът е с увеличени показатели и това води до сърдечно-съдови заболявания. Затова е време да преосмислим колко западния начин на хранене ни вреди.

Много готвачи започват да търсят вегетариански алтернативи повече от преди и на пазара се появат соевото мляко, соевите бургери и наденички, както и тофу. Това съвсем не е случайно, тъй като соевият протеин е с високо качество ако се сравнява с месото, яйцата и млякото, но без да носи отрицателните черти. По този начин повече потребители посягат на него, заради здравословните ползи, както и заради опазването на околната среда.

Въпреки че старите митове умират бавно, все още има хора, които смятат, че ядене базирано на растителни продукти не е достатъчно за организма и следват комбинирането на храни, станало известно още през 70-те години на миналия век с бестселъри по темата за храненето. Световната здравна организация познава качеството на соевия протеин, а друго проучване доказва, че той ни дава необходимите аминокиселини, както протеините с животински произход.

От повече от 5000 години, соята е била пример за диети и е давала пълен и качествен протеин за милиони хора по света. Не знаем кога се е зародил грешния мит, че той не е подходящ. Но идва в следсвтие от едно изследване базирано на качествата на протеина на малки плъхчета, чиито нужди за аминокиселини се различават доста от нуждите на човека.

През 1993 се появява прочуване направено според нуждите на хората от аминокиселините, което е много по-вярно от изследване проведено според животинските нужди. Учените вече са разкрили връзката между здравето на сърцето и соевия протеин. Използва се при диета с ниско съдържание на наситени мазнини и помага за намаляване на холестеролните нива. Резултатите от това карат САЩ да го включи в здравословното хранене преди 16 години, през 1999. За разлика от животинския протеин, с който се свързват сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак, при приемане на соев протеин това може да бъде избегнато.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *