10 факта, които не знаете за морковите – част 1

Препоръчваме ви:

Морковите присъстват в много вкусни ястия от цял свят, но какво наистина знаем за тях, освен че са много полезни и здравословни?

Подготвили сме Ви няколко интерсни факта от историята и биологията.

1. Родината на морковите е Авганистан

Докато морковите се смятат за обикновен и широко разпространен зеленчук в момента в целия свят, то първите моркови се смята, че са култивирани  в Авганистан около 9-ти век. Много скоро,за около 100-тина години,  този зеленчук се е разпространил в околните райони, Близкия Изток и Северна Африка.

От там се пренася в Испания, а около 1300 година се появява и в Северна Европа и в различни вкусни китайски ястия.

2. Съществуват различни сортове – Crème de Lite, Long Orange and Scarlet Nantes

Въпреки че се поделят на 2 категории – домашни и диви, има повече видове моркови, от колкото някога сте си представяли.

3. Бейби морковите не са вид морков

След като споменахме за голямото разнообразие от видове моркови, трябва да споменем и феномена на бейби морковите. Оказва се, че те са или неозрели моркови, откъснати  твърде рано, или парчета, отрязани от по-големите тънки моркови. Последната идея се заражда от Майк Йоросек, Калифорнийски фермер, който се уморява от постоянното събиране на увредени зеленчуци и започва да ги реже и дялка до постигането на малко съвършенство.

През 2010 год., земеделците, отглеждащи моркови се събират и започват мащабно промотиране на бейби морковите – една блястящо упешна кампания, която кара много хора да заместят чипса и вредната закуска с тези малки морковчета.

4. Можете да ги оставите заровени в земята за цяла зима

Докато много от зеленчуците трябва да бъдат изровени и изкопани от земята, то морковите могат щастливо да си виреят в почвата. Тоби Фишър от Кънектикът споделя, че можете спокойно да берете моркови през зимните месеци или да ги оставите за пролетните топли дни. Бонусът от това са по-вкусни и сладки зеленчуци.

5. Съдържанието на вода в морковите е 88%

Всеки път, когато решите да се придържате към здравословна закуска и да похрупате моркови, по-голямата част от приетите хранителни вещества са вода. За сравнение хората сме съставени едва от 60% вода.

А вие как обичате да похапвате морковите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *