10 факта, които не знаете за морковите – част 2

Препоръчваме ви:

Морковите присъстват в много вкусни ястия от цял свят, но какво наистина знаем за тях, освен че са много полезни и здравословни?

Подготвили сме Ви няколко интерсни факта от историята и биологията.

6. Морковите могат да са обагрени в много и различни цветове

Забравете за оранжевото. Може да откриете моркови в нюанси на бялото, жълтото или с лилав оттенък. Доста невероятно, но първите появили се моркови са документирани с бял и лилав цвят.  Оранжевите зеленчуци, които познаваме днес са създадени след генна мутация на лилави моркови, които имат жълто-оранжева сърцевина, като по този начин губят външния си цвят и се оцветяват в наситен оранж.

7. Сготвените в ястие моркови са по-полезни от суровите

Всички знаем, колко полезни са зеленчуците. Точно за това трябва да изцеждате всяка полезна сила от тях с всяка хапка, особено като ги сготвите – така се освобождават и скритите в сърцевината им запаси на бета-каротин. Така например похапването на сурови моркови ни доставя около 3% от това полезно вещество, а в сготвен вид – около 40%.  Така че, добра и здравословна идея е, да опитате домашно приготвена крем супа от моркови, задушени в масло или нарязани на тънки ивички в салата.

8. Морковите са най-богатите източници на бета-каротин

Може би се питате за какво Ви е този бета-каротин. Е, обяснението е лесно: Това е този химикал, който оцветява плодовете и зеленчуците в жълто-оранжево и се превръща във витамин А в организма ни. Въпреки че няма да успее да Ви накара да виждате в тъмното, той все пак подпомага много доброто зрение, както и подсилва имунната система и разкрасява кожата.

9. Морковите имат семена

На бас се хващаме, че никой не е предполагал или не се е замислял за този факт, но това все пак е вярно. Как иначе мислите, че растат? Семената се обират и жънат от малки бели цветя. Странно, но семената на морковите не са традиционните, които си представяте. По скоро са като плод, съставен от множество малки плодници, които се разделят, за да освободят семената вътре. Изследователите са открили, че дори дивите семена от моркови датират от преди 5000 години в Европа. Също така, поради ароматните си качества, семената са били използвани като подправка и в билковата медицина.

10. Морковите съдържат захар

Не прибързвайте, че сте се заблуждавали само, че са здравословни. Те наистина са, независимо от съдържанието си на захар. Морковите съдържат 4 вида захари – захароза, глюкоза, ксилоза и фруктоза. Добрата новина е, че въпреки че съдържат захар, съдържанието на нишесте е много ниско, така че може да се наслаждавате на вкусни сладки зеленчуци, без въглехидрати. Плюс това, получавате много полезни допълнителни хранителни вещества, като Витамин А, Витамин С, Витамин К, В6, Магнезий, Калций, Манган, фибри.

Споделете с приятели, ако статията е била полезна за вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *