Колко кафе в действителност трябва да пием?

Препоръчваме ви:

Обичате да пиете кафе? Кафето е навик, без който не можете да започнете денят си? А знаете ли, че през последните години се водят редица спорове относно това, колко полезно и здравословно е кафето и какво количество на ден не би се отразило негативно върху вашето здраве?

Ново изследване сочи, че модерната консумация на кафе (до 400 милиграма на ден кофеин), не причинява сериозни увреждания на здрави хора. Но това съвсем не означава, че всеки може да пие от 3 до 5 чаши кафе на ден. Дори кафето да предлага определени здравословни ползи, все пак е необходимо да се съобразявате с организма си. При някои една чаша кафе действа ободрително, а при други, половин чаша е достатъчна да ги направи нервни и да предизвика стомашно дразнене.

Консумацията на кафе зависи и от текущото ви здравословно състояние. Ако страдате от сърдечни или други хронични заболявания, е необходимо да ограничавате употребата на кафе. Например хора, които са в чудесна форма, могат приемат и по-големи количества кофеин, докато такива, с Гастроезофагеална рефлуксна болест или други хронични разстройства, не бива да консумират кафе.

Друг известен факт за кофеина е, че влияе пряко на съня, а недоспиването се отразява на физическото и психическото състояние на човек. За да избегнете подобни проблеми, прекратете употребата на кофеин поне 6 часа преди да си легнете. Ако все пак не можете без слетобедната си чаша кафе, опитайте се да я заместите, като излезете на разходка или изпиете чаша студена вода.

Поради генетични вариации, засягащи основни ензими, някои хора, имат затруднения с разграждането на кофеина. Дори малко количество кафе при тях, може да повиши риска от сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно налягане.

Макар че има известни здравословни ползи, все пак е по-добре количеството на кафето да е сведено до една чаша на ден, и то сутрин. Това е така, поради факта, че повечето хора добавят към кафето мляко или някакви подсладители, а тези допълнения подхранват мазните клетки. Например 150 калории не звучат много, но всеки 150 калории над нормалното количество, което трябва да приемате на ден, води до повишаване на телесното тегло, мазнините, а от там и до други нарушения в здравословното състояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *