4 неща, които трябва да знаете за цинка и простудите

Препоръчваме ви:

Цинкът често е изтъкван като начин за борба с настинките. Но докато изследванията показват, че наистина помага, съществуват някои възражения. Тод Купърман, президент на независима група за изследвания изказва следните твърдения:

1. Цинкът подпомага лечението, а не предпазва от настинки.

Приемането на цинк до 24 часа от първата проява на симптомите помага за намаляване на подсмърчането. Значителен ефект се наблюдава при прием на дози най-малко от 75 мг (еквивалентно на 3-4 таблетки за смучене) на ден, приемани в продължение на периода на настинка. Как работи? Цинкът може да предотврати размножаването на вирусите, като прави гърлото и носната кухина по-устойчиви.

2. Приемайте таблетки, не използвайте под формата на спрей

През 2009 възниква предупреждение срещу употребата на цинк под формата на спрей след получаване на повече от 130 оплаквания от хора, които изгубили своето обоняние след употреба на цинков спрей. Производителите премахнали продуктите от лавиците.

Макар и вече да не може да се закупи цинков спрей за нос, все още се среща като спрей за гърло, което може отново да създаде проблем. Впръскате ли в гърлото, може да достигне до носа ви.

Най-добрият начин за прием на цинк си остават добре познатите ни таблетки. Просто е необходимо да ги смучете, а не да ги схрусквате. Стремежът е да се разтварят по-бавно, за да бъде по-голям ефектът от приема им.

3. Не всички таблетки са еквивалентни.

За да бъде едно хапче ефективно, е необходимо да съдържа между 13 и 23 милиграма цинк. Засега 2 от 4 хапчета, които са били подложени на изследване, съдържат достатъчно количество.

4. Не трябва да ги приемате като бонбони

Препоръчителното количество на прием на цинка за възрастни е 40 милиграма на ден. Като цяло, приемайте по една таблетка на всеки три часа, когато сте болни и ограничете количеството до една таблетка на ден, когато сте в добро здраве. Високият прием на цинк може да доведе до стресиране на имунната ви система. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *