10 вещества, от които се нуждае вашето дете – част 2

Препоръчваме ви:

6. Витамин А

Витамин А е от съществено значение за растежа на костите и подпомага вашето тяло от инфекции. Витамин А подпомага и здравето на клетките и тъканите, особено на тези по главата, ноктите и кожата.

Препоръчителни дневни дози за деца 1-3 години – 300 микрограма, за деца 4-8 години – 400 микрограма. Най-много витамин А се съдържа в морковите, портокалите, спанак, овесените ядки, чушки, манго, броколи, доматен сок, пълномаслено мляко, сирене, яйца, папая, праскови и други.

 

7. Витамин Ц

Витамин Ц е от изключителна важност за детския организъм. Витаминът подпомага образуването и възстановяването на клетките, тъканите и костите. Освен това поддържа кръвоносните съдове, бързото заздравяване на раните, подсилва имунната система, отстранява инфекциите и подпомага усвояването на желязото от храната.

Препоръчителният дневен прием на витамина за деца от 1-3 години е 15 милиграма, за деца 4-8 е 25 милиграма. Витамин Ц се съдържа в голямо разнообразие от плодове и зеленчуци, като портокал, домати, цитрусови плодове, ягоди, спанак, броколи.

8. Витамин Д

Витамин Д подпомага абсорбацията на минерали като калций и подпомага изграждането на костите и зъбите. Витаминът действа и като хормон, стимулирайки имунната система, производството на инсулин и растежа на клетките.

Препоръчителна дневна доза за деца под 12 месеца е 10 микрограма, а за деца над 1 година – 15 микрограма. Витамин Д е наречен слънчев витамин, защото тялото може да го произвежда, докато кожата е изложена на слънчевите лъчи. Други добри източници на веществото са: рибата тон, портокалов сок, сьомга, млечни продукти, зърнени закуски, яйца и други.

9. Витамин Е

Витамин Е усилва имунната система и помага на тялото да се бори с микробите. Витаминът подпомага кръвоносните съдове да бъдат достатъчно разширени, за да може кръвния поток да преминава спокойно през тях, а клетките се снабдяват с необходимите вещества, за да могат да функционират нормално.

Дневната препоръчителна доза за деца 1-3 година е 6 милиграма, а за деца на възраст 4-8 години – 7 милиграма. Витамин Е се среща в голямо разнообразие от плодове, зеленчуци, ядки, семена, като слънчоглед, бадеми, фъстъци, киви, царевично олио, спанак, броколи, соя, манго и други.

10. Цинк

Повече от 70 ензима в тялото разчитат на цинка, за да подсили тяхната роля за храносмилателната система и метаболизма. И за деца, които не приемат достатъчно цинк, съществува риск от забавяне в растежа.

Препоръчителните дневни дози цинк за деца 1-3 години са 3 милиграма, а за деца 4-8 години – 5 милиграма. Цинкът се среща в много храни, като свинско, говеждо, бадеми, кашу, фъстъци, зърнени закуски, сирена, круши, бобови култури, млечни продукти, пилешко месо и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *