20 неща, които да не правите преди лягане – част 1

Препоръчваме ви:

Добрият сън е от изключителна важност за вашето настроение и здравословно състояние. Той зависи от различни фактори, като храната и течностите, които приемате, физическото и психическото натоварване. Съществуват и някои допълнителни навици, които пречат да заспиваме нормално.

използвате е-четец или смартфон – проучвания сочат, че използването на подобни устройства или гледането на телевизия преди лягане, пречат на съня ви. Синята светлина от екраните пречи на производството на мелатонин, който ви помага да заспивате;

приемате някои лекарства – някои лекарствени препарати и хранителни добавки, приемани през деня, също създават проблеми със съня. Ако установите такъв проблем, се обърнете към лекуващия си лекар, за да обсъдите дали е възможно да се промени часът за прием;

– пишете си с приятели – може да смятате, че писането с приятели късно вечер не е толкова притесняващо, като телефонния разговор. Ако спите с телефон до главата си, може да бъдете събуждани постоянно от отговори на ваши;

– пиете кафе – чаша кафе съдържа около 80-120 милиграма кофеин и със сигурност знаете, че трябва да го избягвате преди лягане. Някой все още смятат, че горещата напитка след ядене е приятна, но не осъзнават, че само след няколко часа това ще доведе до сериозни проблеми със заспиването;

– пиенето на чай – дори да избягвате пиенето на кафе, може да сте небрежни към други източници на кофеин, като чая. Билкови чайове, като от лайка, са безкофеинови, но такива със съдържание на черен, зелен или бял чай, имат в себе си кофеин.

– шоколад – друг вкусен източник на кофеин е шоколадът, особено черният шоколад с високо съдържание на какао. Хората не гледат на шоколада или на сладоледа като нещо, което да повлияе негативно на съня им. Освен кофеин, шоколадът съдържа и стимулат, наречен теобромин, който повишава сърдечния ритъм.

– не си давате време за почивка – когато хората се оплакват, че не могат да си изключат съзнанието в леглото, това е защото не си дават нужното време за почивка. Най-добре е 30 минути преди да си легнете, да прекъснете всякаква работа и да се отдадете на релакс.

– проверявате си имейла – освен дразнещата синя светлина от екраните, има и други фактори, пречещи на съня ви. Проверката на работните имейли през нощта може да ви направи раздразнителни или да ви накара да мислите за разрешаването на някой проблем през цялата нощ.

– яденето на пикантни или мазни храни – консумирането на тежки храни преди лягане не се отразява добре на съня ви. Приемът на пикантни ястия води до киселинен рефлукс. Най-добре се хранете до 2 часа преди лягане, за да предоставите на тялото си възможността да обработи храната.

– пиене на алкохол – ако смятате, че алкохолът ще ви помогне да спите по-добре, трябва да знаете, че сте в голяма заблуда. Алкохолът води до повишаване на нивата на адреналин в кръвта, освен това е и с диуретично действие. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *