20 неща, които да не правите преди лягане – част 2

Препоръчваме ви:

пушене – всеизвестно е, че пушенето е вредно за здравето на хората и една от негативните последици е, че оказва влияние върху съня. Много хора пушат, за да релаксират, но никотина е стимулант и може да влоши безсънието, особено преди лягане. Никотинът може да накара и някои от вас да се будят по-рано сутринта.

– приемът на повече вода – да сте хидратирани е от изключителна важност, но може да не е добра идея да изпиете голяма чаша вода преди лягане, освен ако не целите да се събудите посред нощ от необходимост да посетите тоалетната. По-доброто решение е да пиете по малки количества вода през целия ден.

– работили сте твърде усилено – може би сте чували, че упражнения преди лягане влияят добре на съня, но трябва да знаете, че това не е напълно доказано твърдение. Освен това се смята, че тежките физически упражнения по-скоро водят до проблеми със заспиването. Не се натоварвайте излишно, можете да направите лека тренировка преди лягане.

­- играете видео игри – докато е спорно дали гледането на телевизия преди лягане има толкова голям ефект върху проблемите със съня, то електронните игри оказват значително влияние върху невъзможността да заспите. Това е така, тъй като подобни занимания изискват по-голяма мозъчна активност и възбуждат мозъка.

– увеличавате топлината в стаята – необходимо е да поддържате нормална температура докато спите, тъй като прекалено високата температура пречи на нормалния сън.

– домашен любимец в леглото – доказано е, че 63% от хората, които споделят леглото си с домашния си любимец, страдат от проблеми със съня. Причината за това са движенията, които правят вашите животинки, докато вие спите, а козината, която оставят по леглото, е причинител на различни алергии или затруднения със съня.

­– душ преди лягане – свикнали сте след тежък и изморителен работен ден, да си вземате релаксиращ душ или вана. Няма нищо лошо в това, но трябва да знаете, че понякога това ви кара да се разсънвате. Освен това не е хубаво да си лягате с мокра коса.

– караници преди лягане – стресът е основен причинител на безсъние. Ако разговорът е стресов, това води до повишаване на нивото на кортизол и на други хормони на стреса, пречещи на възможността ви да спите.

създавайте си навици – едни и същи действия преди лягане е добър начин да си създадете хигиена на съня. Измиването на зъбите или на лицето, приготвяне на дрехите за следващия ден е начин да изпратите сигнали до мозъка си, че е време за лягане. Но промяната на тази рутина или на времето на изпълнение, може да се окаже недобро за възможността ви да заспите.

– всичко, което е твърде вълнуващо – четенето на книга преди лягане може да е отпускащо, но ако тематиката й събужда във вас силни емоции, може да доведе до трудности със заспиването. Друг вариант е, ако книгата ви се стори твърде увлекателна, да забравите за времето и когато погледнете часовника, вече да е 3 посред нощ. Решението е да си поставите лимит на времето за четене. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *