Как да се справим с въшките – част 1

Препоръчваме ви:

Всяка година много деца се заразяват с въшки – едно изключително неприятно преживяване. Предписаните медикаменти за третиране са токсични и не винаги са ефикасни. По-голям проблем се оказва, не самото почистване, а фактът, че паразитите стават устойчиви срещу препаратите и съставките.

Успокойте се – поемете дълбоко дъх и не откачайте, ако детето ви се прибере вкъщи с въшки. Неприятно е, но не е застрашаващо живота. Необходимо е да използвате различни техники, за да убиете не само възрастните въшки, но и техните яйца.

Чоплене и разресване – независимо какви препарати и методи за отстраняване на паразитите използвате, разресването и ръчното почистване са неизбежни. Сресвайте косата кичур по кичур със специален гребен, за да премахнете въшките и гнидите. Преди време, почистването е ставало с ръка, но в наши дни, са създадени специални гребени със сгъстени зъбци.

Пиретрум – съставка в някои препарати за третиране на въшки, която се извлича от хризантемите, които съдържат естествени инсектициди, наречени пиретрини. Токсинът атакува директно нервната система на въшките.

Зехтин – този изключително полезен продукт за готвене, се смята за чудесен задушаващ агент в борбата с паразитите. Въшките се задушават от зехтина, когато той попадне в дихателните им отвори. За да има ефект, е необходимо главата да се намаже и да престои така през нощта. Освен това, поради мазната си природа, зехтинът помага, паразитите да се изплъзват по-лесно от косъма, необходимо е разресване със специален гребен.

Перметринов лосион 1% – съставка на голямо количество медикаменти за борба срещу въшките и синтетичен вариант на веществото пиретрин. Действа на същия принцип, но понякога паразитите са резистентни на токсина. Веществото може да предизвика алергични реакции.

Сешоари за коса – според изследване, горещата струя от сешоарите действат негативно върху гнидите, но за жалост не е толкова ефикасно срещу живите въшки. Внимавайте да не използвате сешоар, ако сте третирали косата си с препарати за борба с паразитите. Някои от тях са запалими!

Спинозад – съставка в някои лосиони против въшки, естествен инсектицид, получен от бактерии, открити в почвата. Подходящ за деца над 4 години и с успех над 89% в борбата с паразитите.

Потапяне на главата във вода – можете да опитате да удавите въшките, като потопите главата във вода. Трябва да знаете обаче, че според проучвания, паразитите могат да издържат до няколко часа във водна среда, което прави подхода не много успешен.

Ивермектинов лосион – одобрен през 2012 година, вещество извлечено от бактерии в почвата. Парализира и убива въшките и техните яйца и е подходящ за деца над 6 години.

Гел за коса – няма много изследвания, които да са в защита на ефикасността на гела за коса. Подобно на зехтина, принципът на действие на този продукт, се изразява в задушаването на паразитите, при попадане в дихателната им система.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *