Проучване твърди, че майките са недостатъчно осведомени за ползите на витамин Д

Повече от една трета от майките не знаят какви са ползите от витамин D за здравето. Според проучването някои майки дори погрешно смятат, че той се съдържа в шоколада, виното и сиренето. Откритията идват от цифрите, които показват броя на децата, страдащи от рахит, свързан с липсата на витамин D. През Викторианската епоха рахита бил отдаван от бедността. През последното десетилетие числото нарасна значително. В същото време данните на правителството показват, че почти една четвърт от населението не получава достатъчно от витамина на „слънцето“, който е от решаващо значение за здравето на костите. Експертите предупреждават, че с преминаването към зимното време и намаляването на деня, се увеличава риска от недостиг на витамин D, който се произвежда от слънчевата светлина. Ново изследване показва, че майките и някои здравни специалисти не са съвсем сигурни защо е важно и как да си набавим това хранително вещество. Според проучването почти една трета (28%) от анкетираните майки и бременни жени са заявили, че не планират да дават витамина на децата си. Други 38% не знаят колко важен за поддържането на здрави кости и зъби на децата е витамин D. А почти половината (43%) не са наясно, че той се синтезира в кожата през летните месеци. Някои погрешно смятат, че се съдържа в шоколада (5%), виното (2%), сиренето (13%) и портокаловия сок (15%). Изследователите анкетирали 250 бременни жени, 252 майки с бебета на възраст под една и 502 майки с деца на възраст под пет години. Изследването също така показва, че някои общопрактикуващи лекари и здравни специалисти не са наясно със симптомите на дефицит на витамин D. По-малко от четвърт (24%) от петдесетте анкетирани здравни специалисти определят изкривяването на краката като общ показател за дефицит. 

Джон Бърн от Colief заявява: „През 2016 не трябва да наблюдаваме случаи на рахит. Витамин D е много важен за деца под пет години, за бременни и кърмещи жени, както и за възрастните хора, но изследването ни показва реален проблем с образоваността на родителите и на здравните специалисти за значението на витамин D. Ние наистина държим да подчертаем това и да подпомогнем по-добрата осведоменост на обществото в бъдеще относно неговите ползи. Ако родителите са загрижени за храненето на своите деца, приемането на витамин D3 може да доведе до истинска промяна.“ Диетологът и експерт в отдела за бебета в Colief – Джуди Мур каза: „От жизненоважно значение е бъдещите майки и родителите да са наясно с ползите от витамин D за здравето и да дават на децата си тази добавка. Бременните и кърмещи жени също трябва да я приемат. Не всички получаваме достатъчно витамин D от слънчевата светлина чрез кожата си, когато сме навън, защото във Великобритания можем да го правим през месците от април до септември.“

Слънчице в капсулка от AquaSource!

Органичен Витамин D – 60 капсули 2 бр на ПРОМО цена!

Вземайте по една – две капсули дневно  Витамин D на AquaSource също така съдържа естествен Калций. Заедно тези две съставки работят в синергия и изпълняват изключително важна функция за костите. И двете подпомагат поддържането на нормални кости, зъби и мускулната функция.

Хората, спазвали ПДП (препоръчителния дневен прием) на витамин D, може да са сериозно недохранени: учените наскоро открили, че това е едва една десета от необходимото.

В момента количествата на ПДП на този витамин е 600 IU (международни единици) на ден за всички до 70-годишна възраст и 800 за тези, които са над тази възраст. Но изследователи от Университета Калифорния в Сан Диего казват, че количеството, което в действителност е необходимо да усвояваме от всички източници, включително и от слънцето, е 7 000 IU дневно. Дори и това е доста под безопасната горна граница за тийнейджъри и възрастни, която е 10 000 IU, твърди водещият изследовател Седрик Гарланд. Учените призовават всички агенции и инстанции, занимаващи се с обществено здраве, спешно да променят своите препоръки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *