Масло от чаено дърво – природното чудо – част 2

Препоръчваме ви:

Към първа част

Маслото от чаено дърво се носи с репутация в много сфери, като започнем от средство за защита, минем към козметичната индустрия и достигнем до третиране на по-сериозни заболявания. Многобройните проучвания, които се провеждат, систематизират основните ползи от чаеното дърво в няколко основни насоки:

Акне – сравнително изследване, публикувано в Австралийско медицинско списание сочи, че маслото от чаено дърво, подобно на бензоилов пероксид, има значителен ефект в подобряване на проблемите с акне. Въпреки че в началото на лечението, ефектът от чаеното дърво е бил по-бавен, то в последствие се оказало, че предизвиква доста по-малко странични ефекти, отколкото третирането с бензиолов пероксид.

– Гъбични инфекции – Изследване, публикувано в списание за тропическа медицина сочи, че лечението на нокът на пръст с онихомикоза с 2% бутенафин и 5% масло от чаено дърво в крем, било ефективно при около 80% от пациентите.

– Бактериални инфекции – Изследване от 2004 показва, че маслото от чаено дърво може да се използва за допълнително лечение на рани и да помогне при третиране на пациенти с по-сериозни инфекции. Въпреки това, липсват по-мащабни клинични проучвания и няма потвърдени научни доказателства, че в действителност чаеното дърво може да се справи с лечението на тежки инфекции.

По-малки по мащаб клинични изследвания доказват лечебните свойства на маслото от чаено дърво за микоза, пърхот, въшки, възпаления на венците и генитални инфекции.

Смята се, че маслото от чаено дърво спомага за облекчаване на гърдите и запушване на носа, както и при други симптоми на простуда и грип, особено, ако го приложите за вдишване чрез пара. Парната инхалация изчиства задръстените носни проходи и унищожава бактериите в тях. Добавете няколко капки от маслото към купа с гореща (пречистена) вода, покрийте главата си с кърпа и вдишайте от парите в продължение на 5-10 минути. Прибавянето на няколко капки масло от чаено дърво към водата във ваната ви, може да бъде от полза за намаляване на симптомите на настинка.

Химикалите в маслото от чаено дърво имат свойството да убиват бактериите и гъбичките и намаляване на алергичните кожни реакции. Експертите смятат, че най-полезният компонент на маслото от чаено дърво е високото съдържание на терпен, тъй като веществото е с доказан унищожител на бактерии.

Все пак трябва да бъдете внимателни при употреба на маслото, защото предписанието му е да се използва само локално (за външна употреба). Някои пасти за зъби или води за уста съдържат масло от чаени дърво, но като цяло са безопасни, тъй като не се поглъщат.

Използването на по-големи количества от маслото може да доведе до дразнене на кожата, поради което е необходимо да бъде разредено с други естествени съставки, като мед или кокосово масло. Различните заболявания, които ще третирате с маслото, също изискват различни концентрации на маслото. Например, за третиране на акне, е необходимо от 5% до 15% , при гъбични инфекции – 70%-100%.

Като цяло маслото от чаено дърво е безопасно, стига да се прилага външно, в подходящи дози и да не се поглъща. При първа употреба, е възможно да получите дразнене на кожата, затова би било добре, да започнете с по-ниска концентрация, докато достигнете до уместната за вас.

Преди да нанесете обилно маслото, изпробвайте дали не сте алергични към него. Нанесете малко количество от вътрешната страна на ръката си, за да видите дали ще предизвика алергична реакция. Трябва да знаете, че продължителното излагане на маслото на окислителното действие на въздуха, повишава възможността от поява на алергични реакции. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *