12 храни, които могат да подобрят настроението ви

Препоръчваме ви:

Всички имаме любими храни, които ни карат да се чувстваме добре, когато ги консумираме, но последствията след тях може да са катастрофални. Разбира се, не можете да избегнете напълно консумацията им, но за сметка на това, трябва да си поставите цел, да се храните с храни, които не само ще оказват добро влияние на организма, но и едновременно с това биха повлияли добре на настроенито ви и то в дългосрочен аспект.

1. Сьомга – хората, които ядат 2-3 пъти седмично богати на омега 3 DHA храни, като скумрия, сардина, херинга, сьомга, имат сред най-ниските в света нива на депресия. Рибата съдържа и фолиева киселина, свързана с намаляване на депресията при мъжете, Витамин В12, свързан с намаляване на депресията при жените. Накрая, сьомгата е добър източник на витамин Д, който помага в борбата със сезонните разстройства.

2. Кафе или зелен чай – Освен другите ползи за здравето, кафето е доказан помощник при намаляване на риска от депресия при жените. Зеленият чай е богат на Л-теанин, който има успокояващ ефект върху мозъка и подобряване на концентрацията.

3. Хранителните добавки с витамин Д – множество изследвания сочат, че хората, страдащи от депресия, подобряват състоянието си след прием на витамин Д. Задължително това трябва да става чрез консумираната храна, ако количеството не е достатъчно, може да се прибегне към хранителни добавки.

4. Горски плодове – горските плодове, по-специално боровинки и къпини, са заредени с антицианини, които са познати като стимулатори на мозъчната функция. Препоръчително е по една чаша плодове няколко пъти седмично.

5. Сурови чушки – зелени, червени, люти, обикновени, суровите чушки са с високо съдържание на витамин С, който намалява нивата на Кортизол (хормон на стреса). Високи дози Витамин С има още в суровите плодове, като портокали, пъпеши, папая и киви.

6. Зелени листни зеленчуци – изяждайте по една или две порции на ден със зелени листни зеленчуци (спанак, зеле, салата, къдраво зеле). Освен другите си ползи, зеленчуците са богати на фолиева киселина, при чиито дефицит, хората са склонни към развитие на депресии.

7. Вода – един от първите симптоми на дехидратация е умората. Учените са открили, че дори лека дехидратация променя настроението, енергийните нива и умствената функция. Пийте вода през целия ден.

8. Финикова палма – плодовете с добро съотношение от триптофан до фенилаланин и левцин, като финиковата палма, папая и банан, повишават нивата на серотонин, като по този начин ви карат да се чувствате щастливи. Освен това са богати на хранително съдържание.

9. Черупчести мекотели – черупчестите мекотели са най-богатия източник на витамин В12, чиито дефицит води до сънливост и намалена мотивация. Изключително високият дефицит води и до раздразнителност и депресивни състояния.

10. Пуканки – не е изненада, че хората стават раздразнителни по време на следобедните часове, когато са гладни и кръвната им захар е ниска. Може да пробвате с малко пуканки, които да повишат нивата на серотонин, като по този начин ще се отпуснете и настроението ви ще се оправи. Високото съдържание на въглехидрати и ниското съдържание на протеини повишават серотонина чрез секретиране на инсулин.

11. Зехтин – скорошно проучване заключава, че хората, които консумират по-малко плодове, ядки, риба, зеленчуци и зехтин и наблягат на бързите закуски и полуфабрикатни храни, страдат от по-висок риск от развитие на депресии. Зехтинът притежава противовъзпалителни свойства, които помагат за намаляване на прогресията на депресивни разстройства.

12. Черен шоколад – през 2009 изследователите открили, че тъмният шоколад намалява нивото на хормоните на стреса. Друго изследване сочи, че произвежда естествени, подобни на опиум химикали в мозъка (енкефалин). 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *